Antibioticakuur ‘uitnemen’ is achterhaald

PlaceboNocebo 36

Volgens de gangbare medische opinie moet je een antibioticakuur helemaal uitnemen, lang genoeg om alle bacteriën te doden. Wanneer je te snel stopt met de inname, zouden de overgebleven bacteriën resistentie kunnen ontwikkelen tegen de antibiotica, zodat die antibiotica de volgende keer dat je dezelfde infectie hebt niet meer werkt.

Dat blijkt niet helemaal te kloppen. Wanneer je antibiotica langer neemt dan nodig is, heb je juist meer kans op resistentie. Bovendien is het niet nodig om altijd zo lang antibiotica te nemen. In veel gevallen is een korte kuur van een paar dagen voldoende. Dat zeggen Britse onderzoekers in het medische tijdschrift British Medical Journal.

Het idee dat men een antibioticakuur helemaal moet ‘uitnemen’ is ontstaan door de angst dat niet alle bacteriën gedood worden wanneer een bacteriële infectie niet lang genoeg behandeld wordt.

Uit een recent onderzoek blijkt dat bij veel infecties de antibiotica hun werk doen in de helft van de tijd die men standaard voorschrijft.

Een oorontsteking (otitis media) kan bijvoorbeeld doeltreffend behandeld worden in vijf dagen, maar er wordt standaard tien dagen antibiotica voorgeschreven. Een keelontsteking (streptokokkenfaryngitis) kan in drie tot zes dagen genezen worden, maar er wordt ook standaard tien dagen voorgeschreven. Longontsteking kan met vijf dagen antibiotica genezen worden, dus ook in de helft van de voorgeschreven tijd.

Bovendien is ook de standaard antibioticakuur, die voor alle patiënten hetzelfde is, achterhaald. Een antibioticakuur moet volgens de onderzoekers door een arts aangepast worden aan de aard van de infectie en de gezondheidstoestand van de patiënt.

De boodschap die ze willen meegeven is niet dat de patiënt de voorgeschreven kuur niet moet uitnemen, maar dat artsen in veel gevallen een kortere kuur zouden moeten voorschrijven (Llewelyn MJ, 2017).

©Hilde Maris

Meer info
Antibioticaresistentie. Probiotica als alternatief. PlaceboNocebo 33.

 

Referentie

Llewelyn MJ, Fitzpatrick JM, Darwin E, et al. The antibiotic course has had its day. BMJ. 2017 Jul 26;358:j3418.

 

Ook in PlaceboNocebo 36

10 Medisch

  • Overgewicht

    Een zichzelf in stand houdend verstoord metabolisme

22 Metabolisme

26 Voeding

34 Leefstijl

38 Sport & beweging

46 Fytotherapie

50 Medicijnen

  • Orlistat

    Vetblokkers remmen ook de opname van goede vetten