B-vitaminen voor de preventie van beroerte

PlaceboNocebo 37

Een beroerte of een ‘hersenaanval’ is vergelijkbaar met een hartaanval, maar dan in de hersenen - en dus met andere gevolgen. Een beroerte wordt meestal veroorzaakt door een blokkering of vermindering van de bloedtoevoer naar of in de hersenen door een bloedklonter, met als gevolg zuurstoftekort in een bepaald deel van de hersenen. Dat noemt men ischemische beroerte. Een bloedvat in de hersenen kan ook scheuren, zodat er een hersenbloeding ontstaat.

Een van de risicofactoren voor een beroerte is te veel homocysteïne, een afbraakproduct van het aminozuur methionine. Te veel homocysteïne in het bloed is een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, atherosclerose, hoge bloeddruk, trombose, hartritmestoornissen, hartaanval en beroerte.

Wanneer voldoende vitamine B6, B12 en foliumzuur aanwezig zijn, wordt homocysteïne gerecycleerd tot methionine of omgezet in de antioxidanten cysteïne en glutathion. Homocysteïne in het bloed moet volgens de huidige opvattingen lager zijn dan 10 µmol/l, optimaal onder de 7 à 8 µmol/l.

Homocysteïne kan de bloedvatwanden rechtstreeks beschadigen, maar te veel homocysteïne in het bloed is vooral een aanwijzing voor een gebrek aan vitamine B6, B12, foliumzuur en glutathion. De B-vitaminen en glutathion zijn enorm belangrijk voor de hersenen.

Hoge bloedwaarden van homocysteïne verhogen het risico op ischemische beroerte met gemiddeld 69%, op een hersenbloeding met 65% en op een tweede beroerte met 76% vergeleken met lage homocysteïnewaarden (He Y, 2014).

Bij mensen die een beroerte gehad hebben, kan homocysteïne een belangrijke voorspeller zijn van de uitkomst. Meer dan 18,6 μmol/l homocysteïne in het bloed verhoogt het risico om te overlijden aan een beroerte met 61% vergeleken met minder dan 10 μmol/l, vooral bij mensen met atherosclerose van de slagaders (Shi Z, 2015).

Het verlagen van homocysteïne door suppletie met vitamine B6, B12 en foliumzuur vermindert het risico op een ischemische beroerte en een hersenbloeding (Park JH, 2016; Dong H, 2015).

Van foliumzuur en vitamine B6 is in verschillende studies aangetoond dat ze het risico op beroerte verlagen. Het verband tussen vitamine B12 en beroerte is minder duidelijk. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de vorm van B12. In de meeste studies gebruikt men cyanocobalamine, dat schadelijk is voor de nieren en het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt bij mensen met een slechte nierfunctie. De actieve vorm van vitamine B12, methylcobalamine, is een betere keuze (Spence JD, 2017). Er zijn geen studies die het effect van methylcobalamine suppletie voor de preventie van beroerte onderzocht hebben.

Nutriënten voor de preventie & behandeling van een beroerte

Bepaalde nutriënten kunnen een beroerte voorkomen, de schade van een beroerte beperken, het herstel bevorderen en een nieuwe beroerte voorkomen: omega-3 vetzuren, B-vitaminen, vitamine C, alfa-liponzuur, resveratrol, quercetine, knoflook, flavonoïden, curcumine, boswellia serrata, groene thee, …

Nutriënten die homocysteïne verlagen

Foliumzuur, vitamine B12, B6, B2, omega-3, vitamine C, quercetine, betaïne (trimethylglycine), choline

©Hilde Maris

Meer info
Beroerte. Herstel bevorderen & een nieuwe beroerte voorkomen. PlaceboNocebo 28.
Homocysteïne. Belangrijk of toxisch? PlaceboNocebo 17.
Foliumzuur. Preventie van geboorteafwijkingen & ontwikkelingsstoornissen. PlaceboNocebo 19.
Vitamine B12. Een stof om niet meer te vergeten. PlaceboNocebo 10.
Vitamine B6. Zenuwregeneratie en gezond DNA. PlaceboNocebo 04.

 

Referenties

  1. Dong H, Pi F, Ding Z, et al. Efficacy of Supplementation with B Vitamins for Stroke Prevention: A Network Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. PLoS One. 2015 Sep 10;10(9):e0137533.
  2. He Y, Li Y, Chen Y, et al. Homocysteine level and risk of different stroke types: a meta-analysis of prospective observational studies. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 Nov;24(11):1158-65.
  3. Park JH, Saposnik G, Ovbiagele B, et al. Effect of B-vitamins on stroke risk among individuals with vascular disease who are not on antiplatelets: A meta-analysis. Int J Stroke. 2016 Feb;11(2):206-11.
  4. Shi Z, Guan Y, Huo YR, et al. Elevated Total Homocysteine Levels in Acute Ischemic Stroke Are Associated With Long-Term Mortality. Stroke. 2015 Sep;46(9):2419-25.
  5. Spence JD, Yi Q, Hankey GJ. B vitamins in stroke prevention: time to reconsider. Lancet Neurol. 2017 Sep;16(9):750-760.