Flavonoïden voor de behandeling van inflammatoire darmziekten

PlaceboNocebo 37

Inflammatoire darmziekten is een overkoepelende term voor een aantal aandoeningen van het spijsverteringsstelsel die gepaard gaan met ontsteking en een overactief immuunsysteem. De twee belangrijkste inflammatoire darmziekten zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (CU). Beide aandoeningen gaan gepaard met (bloederige) diarree, pijn, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Twee belangrijke factoren bij crohn en colitis ulcerosa zijn inflammatie (ontsteking, auto-immuniteit) en een verstoorde darmflora. Bij inflammatoire darmziekten worden daarom meestal ontstekingsremmers en medicijnen die de immuniteit onderdrukken gegeven, maar die kunnen veel ongewenste bijwerkingen hebben. Ze onderdrukken alleen de symptomen. Er zijn geen medicijnen die inflammatoire darmziekten genezen.

Flavonoïden zijn stoffen die alleen in plantaardige voeding zitten, vooral in groenten en fruit, maar ook in kruiden en specerijen, rode wijn, groene en zwarte thee, kruidenthee, cacao, noten, zaden en peulvruchten. Flavonoïden worden steeds populairder omwille van hun gezondheidseffecten. Oorspronkelijk was men vooral geïnteresseerd in de antioxidantwerking van flavonoïden, maar ze hebben ook een ontstekingsremmende, antivirale en antikankerwerking en ze beschermen de zenuwcellen tegen beschadiging. Flavonoïden voeden de goede darmbacteriën en zijn belangrijk voor een gezonde darmflora en een gezonde darmwand. Ze worden zelf door de darmbacteriën omgezet in actievere stoffen.

In laboratoriumexperimenten en in dierenonderzoek is aangetoond dat suppletie met flavonoïden de ernst van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn sterk kan verminderen (zie kader). Bij mensen is er minder onderzoek gedaan, maar enkele studies laten al een positief resultaat zien van anthocyaninen (uit bosbessen, aardbeien of veenbessen), EGCG (uit groene thee), pycnogenol (pijnboombast, rijk aan proanthocyanidinen) en silymarine (uit mariadistel) (Salaritabar A, 2017).

Een hoge inname van flavonoïden wordt beschouwd als een manier om inflammatoire darmziekten te voorkomen, terwijl suppletie met flavonoïden (afzonderlijk of in combinatie) veelbelovend is als behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. 

Flavonoïden die inflammatoire darmziekten verbeteren

Anthocyaninen, proanthocyanidinen (OPC’s), quercetine, citrusflavonoïden, genisteïne, daidzeïne, apigenine, luteoline, rutine, kampferol, baicaleïne, fisetine, silymarine, catechine, epigallocatechinegallaat (EGCG), thearubigine

©Hilde Maris

Meer info
De ziekte van Crohn & inflammatoire darmziekten worden besproken in PlaceboNocebo 12.

 

Referentie
Salaritabar A, Darvishi B, Hadjiakhoondi F, et al. Therapeutic potential of flavonoids in inflammatory bowel disease: A comprehensive review. World J Gastroenterol. 2017 Jul 28;23(28):5097-5114.