Omega-3 suppletie tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op allergie bij de baby

PlaceboNocebo 37

Allergie is een overdreven respons van het immuunsysteem op een onschuldige stof in de voeding of omgeving - een allergeen. De meest bekende allergenen zijn pollen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt, tarwe, koemelk, pinda’s, eieren, schaaldieren en soja, maar in principe kan men allergisch zijn of worden voor alles. De allergenen zelf zijn niet de boosdoeners, wel een verstoord immuunsysteem, vooral als gevolg van een verstoorde darmflora, een beschadigde darmwand (lekke darm) en een gebrek aan ontstekingsremmende stoffen. De meest voorkomende allergische aandoeningen zijn eczeem, hooikoorts en astma.

Een van de belangrijkste oorzaken van een overdreven immuunrespons (inflammatie) is te veel omega-6 vetzuren in verhouding tot omega-3 vetzuren. Uit het omega-6 vetzuur arachidonzuur worden ontstekingsbevorderende stoffen aangemaakt, terwijl uit omega-3 vetzuren ontsteking opheffende stoffen aangemaakt worden. Omega-3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende en immunomodulerende werking en worden beschouwd als veelbelovend voor de behandeling van astma (Kumar A, 2016).

Een hoge inname van vis (een rijke bron van omega-3) tijdens de zwangerschap beschermt tegen allergie bij de baby. Suppletie met omega-3 (visolie) tijdens de zwangerschap vermindert de gevoeligheid voor voedselallergenen, verlaagt de kans op eczeem bij de baby of zorgt ervoor dat eczeem minder ernstig is. Visolie tijdens de zwangerschap vermindert ook de kans op astma (Miles EA, 2017).

Een hoge inname van omega-3 vetzuren via voeding of suppletie - zowel tijdens de zwangerschap en borstvoeding, bij baby’s, in de kindertijd en als volwassene - beschermt tegen astma en andere allergische aandoeningen (Miyata J, 2015).

Het effect van omega-3 suppletie wordt beïnvloed door de inname van omega-6. Een hoge inname van omega-6 via de voeding (vlees, zuivel, margarine) verhoogt het risico op astma (Willemsen LEM, 2016).

Hoe meer omega-6 men eet, hoe meer omega-3 men nodig heeft om de ontstekingsbevorderende effecten van te veel omega-6 tegen te gaan.

©Hilde Maris

Meer info
Astma & allergie worden uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 26.

 

Referenties

  1. Kumar A, Mastana SS, Lindley MR. n-3 Fatty acids and asthma. Nutr Res Rev. 2016 Jan 26:1-16.
  2. Miles EA, Calder PC. Can Early Omega-3 Fatty Acid Exposure Reduce Risk of Childhood Allergic Disease? Nutrients. 2017 Jul 21;9(7). pii: E784.
  3. Miyata J, Arita M. Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergol Int. 2015 Jan;64(1):27-34.
  4. Willemsen LEM. Dietary n-3 long chain polyunsaturated fatty acids in allergy prevention and asthma treatment. Eur J Pharmacol. 2016 Aug 15;785:174-186.