Plantaardig dieet verbetert het suikermetabolisme

PlaceboNocebo 38

Een verstoord glucosemetabolisme of suikermetabolisme - als gevolg van insulineresistentie en een verminderde functie van de insuline aanmakende bètacellen in de pancreas - is een van de belangrijkste oorzaken van diabetes type 2.

Diabetes komt 46 tot 74% minder voor bij mensen die vooral plantaardig voedsel eten dan bij mensen die veel vlees eten. Een plantaardig of veganistisch dieet verlaagt ook de bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes type 2 beter dan een caloriebeperkt, koolhydraatarm dieet.

Een plantaardig dieet vermindert insulineresistentie, verbetert de functie van de bètacellen en vermindert buikvet (visceraal vet, vet rond de organen, een oorzaak van insulineresistentie) bij mensen met overgewicht zonder diabetes.

Vier maanden op een voedingspatroon met veel groenten, fruit, peulvruchten en granen, geen dierlijke voedingsmiddelen en geen toegevoegde vetten verbeterde de metabole gezondheid van de proefpersonen aanzienlijk. De deelnemers mochten eten zo veel ze wilden, maar moesten wel hun alcoholinname beperken tot een glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen. In de controlegroep, die hun gewone voedingspatroon moesten blijven eten, was ook alleen de alcoholinname beperkt.

Het plantaardige dieet verbeterde de aanmaak van insuline in respons op een maaltijd, verminderde insulineresistentie en verlaagde de bloedsuikerspiegel, zowel nuchter als na de maaltijd.

Volgens de onderzoekers bevestigt dit nogmaals dat voeding inderdaad een medicijn kan zijn (Kahleova H, 2018).

©Hilde Maris

Meer info
Diabetes & Metabool Syndroom. Omkeerbaar zonder medicijnen.

 

Referentie
Kahleova H, Tura A, Hill M, et al. A Plant-Based Dietary Intervention Improves Beta-Cell Function and Insulin Resistance in Overweight Adults: A 16-Week Randomized Clinical Trial. Nutrients. 2018 Feb 9;10(2). pii: E189.

 

 

 

 

 

Ook in PlaceboNocebo 38

3 Zo zien wij het

10 Medisch

20 Medisch

28 Medisch

34 Leefstijl

38 Voeding

44 Biochemie

50 Fytotherapie