Een leefstijlplan om kanker te voorkomen

PlaceboNocebo 40

Het American Institute for Cancer Research (AICR) en het World Cancer Research Fund (WCRF) hebben in een nieuw rapport de link tussen leefstijl, voeding, gewicht, lichamelijke activiteit en kanker bevestigd en op basis daarvan tien adviezen opgesteld om het risico op kanker te verlagen. Deze tien adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijke bewijzen dat bepaalde factoren het risico op kanker verhogen of verlagen. Ze vormen een blauwdruk voor een gezonde leefstijl om kanker te voorkomen.  

Het rapport analyseert de gegevens van 51 miljoen mensen, 3,5 miljoen gevallen van kanker en 17 vormen van kanker. Men concludeert daaruit dat overgewicht en obesitas een oorzaak zijn van minstens twaalf vormen van kanker, namelijk leverkanker, ovariumkanker, prostaatkanker, maagkanker, keelkanker, colorectale kanker, borstkanker (postmenopauzaal), galblaaskanker, nierkanker, slokdarmkanker, pancreaskanker en endometriumkanker.

De tien adviezen zijn praktische en haalbare stappen die iedereen kan nemen om kanker te voorkomen. Hoewel elke kleine stap het risico op kanker verlaagt, is het de bedoeling dat de tien adviezen allemaal samen in de leefstijl geïntegreerd worden. Volgens dr. Nigel Brockton, de directeur van de AICR, is er aanzienlijk bewijs dat hoe beter je alle adviezen opvolgt, hoe kleiner de kans is dat je kanker krijgt.

De tien adviezen voor een kankerpreventieve leefstijl zijn

  1. een gezond gewicht behouden, afvallen indien nodig
  2. veel bewegen, lichamelijk actief zijn
  3. veel volle granen, groenten, fruit en bonen eten
  4. fastfood en ander bewerkt, vetrijk, zetmeelrijk en suikerrijk voedsel beperken
  5. rood en bewerkt vlees beperken
  6. met suiker gezoete frisdranken beperken
  7. alcoholinname beperken
  8. geen hooggedoseerde voedingssupplementen nemen, maar ervoor zorgen dat je alle voedingsstoffen met de voeding binnenkrijgt
  9. moeders moeten hun baby borstvoeding geven indien mogelijk (zes maanden exclusief borstvoeding en daarna tot twee jaar als bijkomende voeding)
  10. mensen die al kanker hebben, moeten de eerste acht adviezen zo goed mogelijk volgen en laten zich best begeleiden door een deskundige gezondheidsprofessional

Het achtste advies heeft onder andere te maken met onderzoeken die een verhoogd risico op kanker zien door het nemen van hoge doses vitaminen, zoals foliumzuur en vitamine E. De synthetische vormen van deze vitaminen kunnen inderdaad schadelijk zijn. In ideale omstandigheden zou je alle voedingsstoffen via gezonde voeding moeten binnenkrijgen, maar bijna niemand leeft nog in ideale omstandigheden – en zelfs niet meer in normale omstandigheden. Voedingssuppletie is voor de doorsnee westerling geen overbodige luxe. Voedingssupplementen kunnen echter het veelzijdige effect van gezonde voeding niet nabootsen en de schadelijke effecten van ongezonde voeding niet volledig voorkomen.

©Hilde Maris

Meer info
Kanker begrijpen. De wijsheid van het lichaam.

 

Referentie

WCRF Blueprint for Lifestyle Changes to Prevent Cancer. Medscape, May 23, 2018.

Ook in PlaceboNocebo 40

3 Zo zien wij het

10 Biochemie

14 Medisch

26 Medisch

36 Medisch

46 Nutriënten

50 Medicijnen