Vitamine K en vitamine C als antikankerduo

PlaceboNocebo 40

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die vooral bekend is van haar rol in de bloedstolling. Vitamine K is ook nodig voor sterke botten, ze remt ontsteking, voorkomt atherosclerose en heeft een antikankerwerking.

Vitamine K is betrokken bij een proces dat oxidatie-reductie (redox) heet. Redox reacties vormen een belangrijk onderdeel van biochemische reacties. Oxidatie-reductie is de overdracht van elektronen van de ene naar de andere molecule. Bij oxidatie wordt een elektron weggenomen, bij reductie wordt een elektron toegevoegd. Een molecule die een elektron van een andere molecule wegneemt is een oxidant. Deze molecule wordt zelf gereduceerd in het proces. Een molecule die een elektron aan een andere molecule afgeeft is een reductor. Deze molecule wordt zelf geoxideerd in het proces.

Vitamine K wordt bijvoorbeeld geoxideerd tijdens de activatie van bloedstollingsfactoren of het regelen van het calciummetabolisme. Ze moet daarna opnieuw gereduceerd worden.

Vitamine K wordt gereduceerd door vitamine C. Daarbij wordt vitamine C geoxideerd en weer gereduceerd door glutathion. De oxidatie-reductie cyclus van vitamine K en vitamine C zijn onderling verbonden en vormen een krachtig redoxsysteem dat de aanmaak van kankerceldodende zuurstofradicalen stimuleert, de aanmaak van energie in de cellen verhoogt, de werking van de mitochondriën verbetert en ervoor zorgt dat kankercellen weer zuurstof krijgen, zodat ze afsterven.

Een combinatie van vitamine C en vitamine K wordt beschouwd als een krachtig antikankerduo. Het heeft op zichzelf een antikankerwerking en het maakt kankercellen gevoeliger voor chemotherapie, zodat er minder chemo kan gebruikt worden en de bijwerkingen tot een minimum beperkt kunnen worden (Ivanova D, 2018).

Voedingsbronnen van vitamine K

  • Vitamine K1 zit vooral in groene bladgroenten en koolsoorten, zoals boerenkool, broccoli, bloemkool, spinazie, alfalfa, groene thee, algen, sla en peterselie.
  • Vitamine K2 zit vooral in gefermenteerde producten zoals yoghurt, kaas en natto (gefermenteerde sojabonen) en in mindere mate in eierdooiers, vis, gevogelte, lever en zuurkool.

Voedingsbronnen van vitamine C

Vitamine C zit vooral in groenten en fruit: acerola, citrusvruchten, aardbeien, frambozen, rode bessen, zwarte bessen, mango, papaja, guave, kiwi, mandarijn, groene bladgroenten, tomaten, waterkers, bloemkool, zoete aardappelen, paprika, rode pepers, peterselie, knoflook, spruiten, broccoli, kool, rozenbottel

©Hilde Maris

Meer info
Vitamine K. De nieuwe vitamine D? PlaceboNocebo 7.
Vitamine C als kankertherapie. PlaceboNocebo 22.

 

Referentie

Ivanova D, Zhelev Z, Getsov P, et al. Vitamin K: Redox-modulation, prevention of mitochondrial dysfunction and anticancer effect. Redox Biol. 2018 Jun;16:352-358.

Ook in PlaceboNocebo 40

3 Zo zien wij het

10 Biochemie

14 Medisch

26 Medisch

36 Medisch

46 Nutriënten

50 Medicijnen