Vitamine K2 beschermt de hersencellen tegen amyloid-bèta

PlaceboNocebo 41

In de hersenen van alzheimerpatiënten vindt men opstapeling van het eiwit amyloid-bèta, dat een soort plaque vormt en de hersencellen (neuronen) beschadigt, vooral in de hippocampus, die betrokken is bij het geheugen en ruimtelijke oriëntatie. Door de opstapeling van amyloid-bèta verloopt de overdracht van boodschappen tussen neuronen niet goed meer en gaat de hersenfunctie achteruit.

De functie van amyloid-bèta is nog niet helemaal opgehelderd, maar uit onderzoek blijkt dat het beschermt tegen oxidatieve stress, het cholesteroltransport in de hersenen regelt, betrokken is bij het doorgeven van signalen tussen de hersencellen en een antimicrobiële werking heeft. Het is ook betrokken bij het herstellen van schade aan zenuwcellen.

Steeds meer deskundigen zijn ervan overtuigd dat de vorming van amyloid-bèta een poging is om de hersencellen te beschermen tegen vrije radicalenschade of oxidatieve stress. Wanneer er te veel amyloid-bèta aangemaakt wordt of wanneer het niet goed verwijderd wordt, kan dat de zenuwcellen juist beschadigen.

Een gebrek aan vitamine K wordt gelinkt aan een verhoogd risico op alzheimer. Mensen met het gen ApoE4, die een genetisch verhoogd risico op alzheimer hebben, hebben lagere bloedwaarden van vitamine K dan mensen met andere vormen van het ApoE gen (zonder genetisch verhoogd risico) (Allison AC, 2001).

Vitamine K2 beschermt tegen de toxische effecten van amyloid-bèta. Het verlaagt de hoeveelheid zuurstofradicalen na de blootstelling van cellen aan amyloid-bèta en het voorkomt dat cellen afsterven door de schade die veroorzaakt wordt door amyloid-bèta.

Vitamine K2 wordt daarom beschouwd als een beschermer tegen de progressie van alzheimer (Hadipour E, 2018).

Amyloid-bèta wordt in normale omstandigheden verwijderd door macrofagen. Dat zijn immuuncellen die ongewenste stoffen opnemen en verteren (fagocyteren). Vitamine D en curcumine zorgen ervoor dat de macrofagen beter in staat zijn om amyloid-bèta op te ruimen.

Een combinatie van vitamine K, vitamine D en curcumine is een veelbelovende ‘anti-alzheimer cocktail’.

©Hilde Maris

Meer info
Alzheimer wordt besproken in PlaceboNocebo 20.
Vitamine K. De nieuwe vitamine D? PlaceboNocebo 7.

 

Referenties

  1. Allison AC. The possible role of vitamin K deficiency in the pathogenesis of Alzheimer's disease and in augmenting brain damage associated with cardiovascular disease. Med Hypotheses. 2001 Aug;57(2):151-5.
  2. Hadipour E, Tayarani-Najaran Z, Fereidoni M. Vitamin K2 protects PC12 cells against Aβ (1-42) and H2O2-induced apoptosis via p38 MAP kinase pathway. Nutr Neurosci. 2018 Jul 30:1-10.