De B-vitaminen zijn belangrijk voor de aanmaak van witte bloedcellen

PlaceboNocebo 42

Witte bloedcellen (leukocyten) spelen een belangrijke rol bij de afweer tegen virussen, bacteriën en andere lichaamsvreemde stoffen. Ze worden aangemaakt in het beenmerg en gaan via het bloed naar beschadigde of geïnfecteerde weefsels. In het bloed circuleren normaal tussen vier en tien miljard witte bloedcellen per liter bloed.

Een verlaagd aantal witte bloedcellen – minder dan vier miljard per liter bloed – wordt leukopenie genoemd. Dat is de algemene benaming die verwijst naar een gebrek aan alle soorten witte bloedcellen. In de meeste gevallen gaat het om neutropenie, een gebrek aan neutrofielen of neutrofiele granulocyten, de meest voorkomende witte bloedcellen.

De witte bloedcellen zijn belangrijk voor de immuniteit, voor het vernietigen van virussen en bacteriën, voor het aanmaken van antistoffen en voor het afbreken en verwijderen van beschadigde of gemuteerde cellen. Een gebrek aan witte bloedcellen heeft dus vooral gevolgen voor de immuniteit: een verlaagde weerstand, een verhoogde vatbaarheid voor bacteriële, virale en schimmelinfecties en een verhoogd risico op kanker.

Een van de mogelijke oorzaken van leukopenie is een gebrek aan de B-vitaminen, vooral foliumzuur, vitamine B12 en vitamine B6. Foliumzuur en vitamine B12 zijn niet alleen belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, maar ook voor de aanmaak van witte bloedcellen. Bij een gebrek aan foliumzuur en B12 kunnen de bloedaanmakende cellen in het beenmerg geen goed DNA aanmaken (dat nodig is voor hun groei) en wordt de bloedaanmaak verstoord (Wickramasinghe SN, 1994).

Bij een gebrek aan foliumzuur en/of vitamine B12 kan suppletie met deze vitaminen de verstoorde bloedaanmaak en neutropenie of leukopenie opheffen (Andrès E, 2005; Denburg J, 1977).

Suppletie met foliumzuur en vitamine B12 wordt ook standaard toegepast om de onderdrukking van de beenmergfunctie (myelosuppressie) te voorkomen bij het gebruik van bepaalde kankermedicijnen of immunosuppressiva (pemetrexed, methotrexaat, cyclosporine).

Ook een gebrek aan vitamine B6 kan neutropenie veroorzaken. Dit wordt hersteld door suppletie met vitamine B6 (Rauf M, 2011).

©Hilde Maris

Meer info
Leukopenie. Gebrek aan witte bloedcellen. PlaceboNocebo 34.

 

Referenties

  1. Andrès E, Affenberger S, Vinzio S, et al. Food-cobalamin malabsorption in elderly patients: clinical manifestations and treatment. Am J Med. 2005 Oct;118(10):1154-9.
  2. Denburg J, Bensen W, Ali MA, et al. Megaloblastic anemia in patients receiving total parenteral nutrition without folic acid or vitamin B12 supplementation. Can Med Assoc J. 1977 Jul 23;117(2):144-6.
  3. Rauf M, Gleason C, Nooka AK, et al. Treatment of severe neutropenia with high-dose pyridoxine in a patient with chronic graft versus host disease and squamous cell carcinoma: a case report. J Med Case Rep. 2011 Aug 12;5:372.
  4. Wickramasinghe SN, Fida S. Bone marrow cells from vitamin B12- and folate-deficient patients misincorporate uracil into DNA. Blood. 1994 Mar 15;83(6):1656-61.

Ook in PlaceboNocebo 42

3 Zo zien wij het

10 Medisch

22 Voeding

36 Dierengeneeskunde

42 Fytotherapie

46 Nutriënten

50 Medicijnen