Granaatappel voor gezonde bloedvaten

PlaceboNocebo 42

Granaatappel (Punica granatum) is een vrucht die in de volksgeneeskunde gebruikt wordt voor de behandeling van verschillende klachten, zoals bacteriële infecties, parasieten, diarree, zweren, aften, bloedingen en luchtwegaandoeningen. Granaatappel wordt steeds populairder als voedingsmiddel met geneeskrachtige eigenschappen. Hij wordt onder andere ingezet als natuurlijke hormoonsubstitutie, als middel tegen tandbederf, als ontstekingsremmer en bij hart- en vaatziekten. Men onderzoekt ook volop andere mogelijke toepassingen ervan, onder andere bij virale en bacteriële infecties, overgewicht en kanker.

Granaatappel bevat verschillende bioactieve stoffen, onder andere tanninen, ellagitanninen, polyfenolen, flavonoïden, anthocyaninen, proanthocyanidinen, sterolen, lignanen, vetzuren, organische zuren, terpenen, vitaminen en mineralen. In de medische wetenschappen is vooral veel belangstelling voor ellaginezuur, dat beschouwd wordt als de belangrijkste component van granaatappel met antioxidatieve en antikanker eigenschappen. Toch is de volledige granaatappel, granaatappelsap of -extract superieur, omdat het effect van alle erin aanwezige stoffen samen veel krachtiger is dan ellaginezuur alleen.

Verschillende stoffen in granaatappel hebben via verschillende mechanismen een gunstig effect op de bloedvaten. Granaatappel beschermt de bloedvaten tegen beschadiging door een hoge bloedsuikerspiegel, toxische stoffen, roken, oxidatieve stress, inflammatie, lipidperoxidatie, enz. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en cholesterol, verhoogt HDL-cholesterol en beschermt LDL-cholesterol tegen oxidatie. Het verhoogt de aanmaak van stikstofmonoxide (NO), een stof die de bloedvaten verwijdt en de doorbloeding verbetert. Het remt bloedplaatjesklontering.

Regelmatig granaatappel eten, granaatappelsap drinken of een granaatappelextract nemen houdt de bloedvaten soepel, voorkomt of verlaagt een hoge bloeddruk, beschermt tegen plaquevorming (atherosclerose) en bloedklontering (trombose). Het wordt beschouwd als een veelzijdige therapie voor het voorkomen en behandelen van hart- en vaatziekten (Wang D, 2018).

©Hilde Maris

Meer info
Granaatappel wordt besproken in PlaceboNocebo 14.
Hart- en vaatziekten worden besproken in PlaceboNocebo 27 (deel 1) en PlaceboNocebo 28 (deel 2).

 

Referentie

Wang D, Özen C, Abu-Reidah IM, et al. Vasculoprotective Effects of Pomegranate (Punica granatum L.). Front Pharmacol. 2018 May 24;9:544.