Rozengeranium olie verzacht door chemotherapie veroorzaakte neusklachten

PlaceboNocebo 42

Chemotherapie kan neusklachten veroorzaken, zoals een droge neus, neusbloedingen, pijn, zweren en korstvorming. Ongeveer 40% van de kankerpatiënten die chemo krijgen, heeft deze neusklachten. Het komt het meest voor bij patiënten die taxanen krijgen. Ongeveer 70% van hen heeft er last van (Cathcart-Rake E, 2018).

Een verpleegkundige op de kankerafdeling van de Mayo Clinic in Rochester (Minnesota) die deze bijwerking bij veel kankerpatiënten zag, kwam op het idee om een neusspray van rozengeranium olie (Pelargonium graveolens) in sesamolie te proberen om de symptomen te verminderen. Doordat het werkte, begonnen artsen het voor te schrijven.

Onderzoekers van de Mayo Clinic besloten het effect van de spray te bepalen in een officiële studie. Ze ondervroegen borstkankerpatiënten aan wie artsen van de Mayo Clinic tussen 2007 en 2017 een rozengeranium neusspray voorgeschreven hadden.

Alle patiënten kregen chemo. Iets meer dan de helft van hen (58%) kregen taxanen. Twintig patiënten hadden de neusspray gebruikt voor neusbloedingen, droge neus, pijn, korsten en zweren. Alle patiënten zeiden dat het de symptomen verminderde. Bij ongeveer de helft (55%) gaf het een matige verbetering en bij 30% een dramatische verbetering. Bij twee patiënten (10%) gaf de spray volledige genezing. Eén patiënt zei dat het weinig hielp. 

De spray had geen bijwerkingen. Eén patiënt vond het vies en onhandig om aan te brengen, een andere zei dat het een olieachtig laagje in haar keel achterliet.

De essentiële olie van Pelargonium graveolens heeft een antimicrobiële en ontstekingsremmende werking. Ook sesamolie zelf wordt traditioneel gebruikt voor het behandelen van neusklachten.

De onderzoekers weten niet precies hoe het werkt, alleen dat het werkt. Hoewel het effect van de spray niet ‘bewezen’ is in een klinische studie, vinden ze het anekdotisch bewijs toch veelbelovend, vooral omdat er geen andere behandeling voorhanden is (Cathcart-Rake EJ, 2018).

Taxanen

Taxanen (paclitaxel en docetaxel) zijn chemotherapeutische medicijnen die oorspronkelijk geïsoleerd werden uit de bast van de taxusboom Taxus brevifolia of de naalden van de taxushaag Taxus baccata. Ze worden vooral gebruikt voor het behandelen van borstkanker, prostaatkanker en longkanker.

Nutriënten die de bijwerkingen van taxanen verminderen

melatonine, curcumine, quercetine, omega-3 vetzuren, vitamine E, L-carnitine, cannabidiol (Cannabis sativa)

Nutriënten die de werking van taxanen versterken

curcumine, EGCG, groene thee extract, quercetine, resveratrol, sulforafaan, silybinine (mariadistel), omega-3 vetzuren, cannabidiol (cannabis sativa)

©Hilde Maris

Meer info
Borstkankerbehandeling wordt besproken in PlaceboNocebo 39.
De werking en de bijwerkingen van chemotherapie worden besproken in het boek ‘Kanker begrijpen’ (2016).

 

Referenties

  1. Cathcart-Rake E, Smith D, Zahrieh D, et al. Nasal vestibulitis: an under-recognized and under-treated side effect of cancer treatment? Support Care Cancer. 2018 Nov;26(11):3909-3914.
  2. Cathcart-Rake EJ, Smith D, Zahrieh D, et al. Rose geranium in sesame oil nasal spray: a treatment for nasal vestibulitis? BMJ Support Palliat Care. 2018 Sep 26. pii: bmjspcare-2018-001569.

Ook in PlaceboNocebo 42

3 Zo zien wij het

10 Medisch

22 Voeding

36 Dierengeneeskunde

42 Fytotherapie

46 Nutriënten

50 Medicijnen