De rol van voeding bij astma

PlaceboNocebo 43

Astma is een chronische longziekte die gepaard gaat met ontsteking van de luchtwegen. Het wordt meestal gelinkt aan luchtvervuiling, allergenen in de lucht, blootstelling aan sigarettenrook en bepaalde triggers die een aanval kunnen uitlokken of de symptomen kunnen verergeren. Over de rol van voeding bij astma wordt weinig gesproken. Toch heeft voeding een uitgesproken effect op ontsteking (inflammatie), het belangrijkste kenmerk van astma.

Een westers dieet met weinig groenten en fruit en veel geraffineerde granen, suikers, bewerkt en rood vlees heeft een ontsteking opwekkend effect, terwijl een Mediterraan voedingspatroon met veel groenten en fruit, peulvruchten, noten, zaden, volle granen, vis en zeevruchten een ontstekingsremmende werking heeft. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de consumptie van groenten en fruit, die rijk zijn aan vezels, antioxidanten, polyfenolen en flavonoïden, belangrijke ontstekingsremmende voedingsstoffen. Een ander verschil is de inname van vis en zeevruchten, belangrijke leveranciers van ontstekingsremmende omega-3 vetzuren. Het westers dieet bevat heel weinig omega-3 vetzuren, maar veel ontsteking opwekkende omega-6 vetzuren.

Hoewel het moeilijk is om algemene conclusies te trekken uit alle beschikbare studies die het verband tussen bepaalde voedingspatronen en astma onderzochten, is het wel duidelijk dat groenten en fruit het meeste bescherming bieden tegen astma en ook helpen bij het onder controle houden van astma. Het typisch westers dieet en fastfood worden gelinkt aan een hoger risico om astma te krijgen en hebben een negatief effect op de astmacontrole. Groenten en fruit hebben ook een positief effect op de longfunctie van astmapatiënten (Guilleminault L, 2017).

Astma wordt niet veroorzaakt door één enkele factor, maar door een complex samenspel van verschillende factoren die allemaal samen zorgen voor overgevoelige luchtwegen en een overdreven immuun- en ontstekingsreactie.

©Hilde Maris

Meer info
Astma wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 26

 

Referentie

Guilleminault L, Williams EJ, Scott HA, et al. Diet and Asthma: Is It Time to Adapt Our Message? Nutrients. 2017 Nov 8;9(11). pii: E1227.

Ook in PlaceboNocebo 43

3 Zo zien wij het

10 Medisch

20 Medisch

  • Lymfoom

    Lymfeklierkanker, kanker van de lymfocyten

30 Medicijnen

38 Voeding

  • Kefir

    Gezonde probiotische drank

42 Fytotherapie

48 Immuniteit