Leukemie

Kanker van de witte bloedcellen

PlaceboNocebo 43

Leukemie is kanker van de witte bloedcellen. Beschadiging van bloedvormende stamcellen en voorlopercellen van witte bloedcellen in het beenmerg zorgt ervoor dat deze zich niet ontwikkelen tot normale witte bloedcellen, maar getransformeerd worden tot leukemiecellen. Leukemiecellen zijn onrijpe witte bloedcellen die beginnen te woekeren en gezonde bloedcellen in het beenmerg, het bloed en de lymfoïde organen vervangen. Dat veroorzaakt onder andere bloedarmoede, bloedingen en infecties.

Er zijn verschillende vormen van leukemie, afhankelijk van welke soort voorlopercellen aangetast worden en hoe snel de kanker zich ontwikkelt. Acute leukemie ontwikkelt zich heel plots en snel, terwijl chronische leukemie langzaam vordert.

Een van de belangrijkste oorzaken van leukemie is beschadiging van het beenmerg door toxische stoffen, medicijnen, chemotherapie of straling. De aanmaak van gezonde bloedcellen kan ook verstoord worden door auto-immuniteit, chronische inflammatie, oxidatieve stress, een gebrek aan bepaalde nutriënten, een verstoorde darmflora, enz. Infectieziekten, bepaalde auto-immuunaandoeningen, beenmergaandoeningen en een verstoorde aanmaak van bloedcellen door een gebrek aan vitamine B12, foliumzuur of andere factoren, zijn vaak moeilijk te onderscheiden van leukemie.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.