Chroom is een mineraal dat belangrijk is voor de werking van insuline en het glucose- en vetmetabolisme. Een gebrek aan chroom wordt beschouwd als een bijdragende factor bij insulineresistentie, glucose-intolerantie, diabetes en metabool syndroom. Er is nog maar heel weinig geweten over de werkingsmechanismen van chroom in het lichaam en hoeveel chroom de mens nodig heeft om gezond te blijven. Men weet ook niet precies wat de optimale bloedwaarden zijn.

Suppletie met chroom verbetert in veel gevallen insulineresistentie en glucose-intolerantie, maar niet bij iedereen. Men gaat ervan uit dat bij mensen die voldoende chroom hebben, suppletie met chroom zinloos is en mogelijk ongewenste effecten kan hebben. Ongeraffineerde verse voeding bevat normaal voldoende chroom en het lichaam beschikt over mechanismen die de opname en de uitscheiding van chroom volgens behoefte regelen. Deze mechanismen kunnen echter verstoord worden, vooral door het eten van te veel geraffineerde koolhydraten en suikers.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.