Groenten voor koolhydraten eten verlaagt de bloedsuikerpiek na de maaltijd

PlaceboNocebo 44

Een groot aantal mensen met diabetes heeft ondanks medicatie en voedingsadvies moeite om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, vooral na de maaltijd. De bloedsuikerspiegel kan na de maaltijd te hoog stijgen en vaak snel weer dalen. Dat is niet alleen het geval bij mensen met diabetes en glucose-intolerantie, maar ook bij mensen met een normale glucosetolerantie. Het is vooral afhankelijk van wat men eet. Een gebrek aan vezels en flavonoïden is een van de belangrijkste voedingsfactoren die de bloedsuikerspiegel na de maaltijd te sterk doen stijgen. Groenten, fruit, kruiden, specerijen, peulvruchten, noten en zaden verlagen de glycemische respons van een maaltijd.

In een experiment liet men patiënten met diabetes type 2 twee testmaaltijden eten die bestonden uit 150 gram witte rijst (bron van geraffineerde koolhydraten) en een groentesalade van tomaten, kool en olijfolie (bron van vezels, flavonoïden en vetten). Eén groep moest tijdens de eerste maaltijd eerst de salade en dan de rijst eten, de andere groep moest eerst de rijst en dan de salade eten. Bij de tweede maaltijd werden de groepen omgekeerd. Hun bloedsuikerspiegel en insulinewaarden werden gemeten vlak na de maaltijd en een half uur, een uur en twee uur na de maaltijd.

Wanneer men eerst de groenten at, waren de bloedsuikerspiegel en insuline een half uur en een uur na de maaltijd lager dan wanneer men eerst de rijst at.

In een ander experiment werd de bloedsuikerspiegel van proefpersonen met diabetes type 2 en proefpersonen met een normale glucosetolerantie 78 uur lang continue gemeten om de fluctuaties te bepalen. De proefpersonen moesten op de tweede en de derde dag ’s morgens, ’s middags en ’s avonds een testmaaltijd eten die bestond uit rijst of brood, vlees of vis en 500 gram groenten (tomaten, spinazie, broccoli, radijs, …). Elke maaltijd bevatte 21 gram vezels en de hoeveelheid rijst of brood werd aangepast aan de caloriebehoefte (volgens gewicht). De ene dag moesten ze eerst de groenten, dan het vlees of de vis en dan het brood of de rijst eten. De andere dag moesten ze de volgorde omdraaien. Elke stap duurde ongeveer vijf minuten, dus elke maaltijd werd in 15 tot 20 minuten opgegeten.

Wanneer de proefpersonen eerst de groenten aten, steeg hun bloedsuikerspiegel na de maaltijd veel minder. Dat was zowel het geval bij de diabetespatiënten als bij de mensen met een normale glucosetolerantie. Men zag ook een minder sterke schommeling van de bloedsuikerspiegel (Imai S, 2014).

Ook eiwitten en vetten eten voor geraffineerde koolhydraten kan de bloedsuikerspiegel van diabetici beter onder controle houden na de maaltijd (Tricò D, 2016).

Elke maaltijd beginnen met een salade, soep, kaas, noten, olijven, vlees of vis is dus een goede manier om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden als je graag geraffineerde koolhydraten (brood, pasta, rijst) eet, ook als je geen diabetes hebt.

©Hilde Maris

Meer info
Het metabool effect van voeding. PlaceboNocebo 36.
De schadelijke effecten van een chronische hoge bloedsuikerspiegel & het belang van voeding met een lage glycemische belasting. PlaceboNocebo 21.
Diabetes & Metabool Syndroom. Omkeerbaar zonder medicijnen. Vorthex Aequo, 2013. 

 

Referenties

  1. Imai S, Fukui M, Kajiyama S. Effect of eating vegetables before carbohydrates on glucose excursions in patients with type 2 diabetes. J Clin Biochem Nutr. 2014 Jan;54(1):7-11.
  2. Tricò D, Filice E, Trifirò S, et al. Manipulating the sequence of food ingestion improves glycemic control in type 2 diabetic patients under free-living conditions. Nutr Diabetes. 2016 Aug 22;6(8):e226.

Ook in PlaceboNocebo 44

3 Zo zien wij het

22 Endocrinologie

28 Nutriënten

  • Inositol

    Grondstof voor belangrijke signaalstoffen

34 Nutriënten

38 Fytotherapie

42 Epigenetica

48 Vragen van de lezers

50 Medicijnen