Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS)

PlaceboNocebo 44

Polycystisch ovariumsyndroom (PCOS) is een hormonale aandoening bij vrouwen die gekenmerkt wordt door een onregelmatige menstruatie, te veel mannelijke hormonen en vergrote eierstokken met talrijke kleine onrijpe follikels (cysten). Onbehandelde PCOS kan ernstige complicaties hebben, zoals onvruchtbaarheid en depressie. Vrouwen met PCOS hebben bovendien een hoger risico op metabole aandoeningen, zoals metabool syndroom, diabetes en hart- en vaatziekten.

PCOS is een multifactoriële metabole en hormonale aandoening. Het wordt gelinkt aan overgewicht, insulineresistentie, hoge bloeddruk en verstoorde bloedvetten (cholesterol en triglyceriden). Insulineresistentie speelt hierin een sleutelrol en is een van de belangrijkste factoren die aangepakt moeten worden. Toch wordt PCOS vooral symptomatisch behandeld met hormonale en anti-hormonale therapie, zoals oestrogeen-progesteron en anti-androgenen. Het diabetesmedicijn metformine dat insulineresistentie vermindert en de aanmaak van testosteron verlaagt, is veelbelovend bij PCOS, maar het heeft ook ongewenste effecten.

PCOS moet in de eerste plaats behandeld worden met voeding en leefstijl. Natuurlijke stoffen zoals inositol, alfa-liponzuur, N-acetylcysteïne, resveratrol, omega-3 vetzuren en vitamine D werken in op de onderliggende oorzaken van de metabole en hormonale stoornissen en hebben een veelzijdigere en veiligere werking dan hormonale therapie en metformine.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.