Zoethoutwortel

Glycyrrhiza glabra

PlaceboNocebo 44

Zoethoutwortel (Glycyrrhiza glabra) is een veelgebruikte natuurlijke zoetmaker die verwerkt wordt in voedingsmiddelen zoals snoepgoed, drop, kauwgom, bier, anijsdranken en tabak. Ook veel gezondheidsmiddelen zoals hoestsiroop, keelpastilles en kruidenthee bevatten zoethout.

In de natuurgeneeskunde wordt zoethoutwortel traditioneel gebruikt voor het behandelen van maagzweren. Het verhoogt de aanmaak van een beschermende slijmlaag in de maag. Het heeft ook een antibacteriële werking tegen Helicobacter pylori, de bacterie die gelinkt wordt aan maagzweren.

Zoethout verhoogt de activiteit van het hormoon cortisol. Bij ziektebeelden die gekenmerkt worden door een gebrek aan cortisol, zoals bijnierinsufficiëntie, chronische vermoeidheid en een lage bloeddruk, kan de cortisolachtige werking van zoethoutwortel een gunstig effect hebben.

Zoethoutwortel is ook een oestrogeen modulator en heeft een milde anti-androgene werking. Omwille van het anti-androgene effect wordt zoethoutwortel beschouwd als een mogelijke therapie voor vrouwen met PCOS en vrouwen met te veel haargroei door te veel mannelijke hormonen.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.