Een persoonlijk lied schrijven vermindert de symptomen van posttraumatisch stresssyndroom

PlaceboNocebo 45

 

Een persoonlijk lied schrijven is een goede vorm van therapie voor militairen met posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). PTSS is angst als gevolg van traumatische gebeurtenissen. In het geval van militairen zijn dat meestal oorlogservaringen. Bij PTSS herbeleeft men de gebeurtenis telkens weer in gedachten, flashbacks, nachtmerries, hallucinaties, … Bepaalde situaties kunnen flashbacks veroorzaken, waardoor men gelooft dat het opnieuw gebeurt. PTSS gaat vaak gepaard met slapeloosheid, overgevoeligheid voor externe prikkels, afstandelijkheid, een verdoofd gevoel en geheugenverlies betreffende de traumatische gebeurtenis.

Omdat muziek veel gunstige effecten heeft op psychische en neurodegeneratieve aandoeningen, testten een groep onderzoekers het effect van een persoonlijk lied schrijven op de symptomen van PTSS. Ze werkten daarvoor samen met SongwritingWith:Soldiers, een organisatie die (gewezen) soldaten samenbrengt met een professionele songwriter, die samen met hen hun ervaringen verwerkt tot een persoonlijk lied. Tien gewezen militairen en zes soldaten in actieve dienst werkten individueel samen met een songwriter. Tijdens een sessie van twee uur schreven ze samen een lied over de traumatische ervaringen van de soldaat. In de volgende vier weken moesten de militairen elke dag naar hun eigen lied luisteren.

Na vier weken hadden de soldaten gemiddeld 33% minder symptomen van PTSS en 22% minder depressieve symptomen. De duidelijke verbetering van PTSS is volgens de onderzoekers opmerkelijk omdat de deelnemers net een intensief programma voor PTSS achter de rug hadden en hun symptomen al minder ernstig waren. Ze willen nu verder onderzoek doen naar de psychofysiologische respons van de soldaten tijdens het luisteren naar hun zelfgeschreven lied, zoals de hartslag en de ademhaling, om te zien of de angstreacties tijdens het ‘herbeleven’ verminderen (Gupta C, 2019).

©Hilde Maris

 

Referentie

Gupta C, Boland H, Spencer T, et al. Collaborative Songwriting: A Therapeutic Music Intervention for Veterans and Service Members with PTSD and/or TBI. Anxiety and Depression Association of America (ADAA) Conference 2019: Abstract S1-165. Presented March 29, 2019.

Ook in PlaceboNocebo 45

3 Zo zien wij het

10 Medisch

20 Medisch

30 Biochemie

34 Nutriënten

40 Fytotherapie

  • Maca

    Peruviaanse ginseng

44 Ecologie

50 Medicijnen

  • Viagra

    De gewenste & ongewenste effecten van fosfodiësterase-5 remmers