Mariadistel beschermt tegen metabool syndroom

PlaceboNocebo 45

Metabool syndroom is een aandoening die gekenmerkt wordt door verschillende metabole stoornissen die elkaar in stand houden, zoals overgewicht, insulineresistentie, hoge bloedsuikerspiegel, chronische inflammatie, verstoorde bloedvetten (cholesterol, triglyceriden), een hoge bloeddruk en een slechte nierfunctie. Metabool syndroom wordt beschouwd als een voorstadium van diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Mariadistel (Silybum marianum) is een plant die traditioneel ingezet wordt voor lever- en galziekten en als ontgifter, maar ze heeft een veel bredere werking. Ze heeft antioxidatieve, ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen. Mariadistel heeft een gunstig effect op het glucose- en vetmetabolisme. Ze werkt in op alle componenten van metabool syndroom. Ze verlaagt de bloedsuikerspiegel, beschermt de pancreas tegen beschadiging door toxische stoffen en kan zelfs de werking van de pancreas herstellen na beschadiging. Ze voorkomt de gevolgen van overgewicht, zoals chronische ontsteking en insulineresistentie, verhoogde cholesterol en triglyceriden en een hoge bloeddruk (Abenavoli L, 2018; Tajmohammadi A, 2018).

De werking van mariadistel wordt vooral toegeschreven aan silymarine. Silymarine is de verzamelnaam voor een complex van flavonolignanen (deels flavonoïde en deels lignaan). Silybine of silybinine is de belangrijkste van deze flavonolignanen. Mariadistel bevat ook nog veel andere stoffen die bepalend zijn voor haar gunstig effect op het metabolisme, zoals flavonoïden, fytosterolen en vetzuren.

De gangbare therapeutische dosis is 400 tot 800 mg per dag van een gestandaardiseerd extract van mariadistel met 80% silymarine. Preventief is 200 mg per dag voldoende.

©Hilde Maris

Meer info
Mariadistel. Stekelige beschermvrouwe van de lever. PlaceboNocebo 8.
Diabetes & Metabool Syndroom. Omkeerbaar zonder medicijnen (Vorthex Aequo, 2013). 

 

Referenties

  1. Abenavoli L, Izzo AA, Milić N, et al. Milk thistle (Silybum marianum): A concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases. Phytother Res. 2018 Nov;32(11):2202-2213.
  2. Tajmohammadi A, Razavi BM, Hosseinzadeh H. Silybum marianum (milk thistle) and its main constituent, silymarin, as a potential therapeutic plant in metabolic syndrome: A review. Phytother Res. 2018 Oct;32(10):1933-1949.

Ook in PlaceboNocebo 45

3 Zo zien wij het

10 Medisch

20 Medisch

30 Biochemie

34 Nutriënten

40 Fytotherapie

  • Maca

    Peruviaanse ginseng

44 Ecologie

50 Medicijnen

  • Viagra

    De gewenste & ongewenste effecten van fosfodiësterase-5 remmers