Jongere mannen hebben vaker botverlies dan vrouwen

PlaceboNocebo 46

Osteopenie is een te lage botdichtheid. Het wordt beschouwd als het voorstadium van osteoporose. Bij osteoporose is de botmassa zodanig afgenomen dat de botten broos worden en het risico op botbreuken stijgt. Osteoporose wordt beschouwd als een aandoening die vooral voorkomt bij oudere vrouwen, als gevolg van het dalen van oestrogeen na de menopauze. Toch komt botverlies ook veel voor bij mannen. Jongere mannen (onder de vijftig jaar) hebben zelfs vaker osteopenie dan vrouwen van dezelfde leeftijd.

Uit een recent onderzoek bij mensen van 35 tot 50 jaar bleek dat 28% van de mannen en 26% van de vrouwen een te lage botdichtheid hadden in het dijbeen en dat 6% van de mannen en 2% van de vrouwen osteoporose hadden in de wervelkolom. Dat is een opvallend hoog percentage op zo’n jonge leeftijd. De mensen in dit onderzoek hadden geen ziekten en namen geen medicijnen die de botdichtheid verminderen.

De onderzoekers waren vooral verrast dat botverlies meer voorkwam bij mannen dan bij vrouwen. Wat ook opviel was dat de mannen en vrouwen die deelnamen aan dit onderzoek relatief veel aan sport deden en dat bij de mannen meer sporten gelinkt was aan een lagere botdichtheid, terwijl bij de vrouwen meer sporten gelinkt was aan een hogere botdichtheid (Bass MA, 2019).

Bij de meerderheid van de mannen was fietsen de belangrijkste vorm van beweging. De botten hebben druk nodig om te groeien of hun dichtheid te behouden. Fietsen oefent weinig druk uit op de botten. Lopen, wandelen en springen zijn betere bewegingsvormen voor de botten. 

Osteoporose is niet alleen een hormonaal probleem of het gevolg van te weinig calcium. Het ontstaat door een combinatie van verschillende factoren, vooral door een gebrek aan beweging (druk op de botten), een gebrek aan mineralen (calcium, magnesium, fosfor, borium, mangaan, zink, koper, kalium, silicium, strontium), een gebrek aan vitamine D en vitamine K, een gebrek aan polyfenolen en flavonoïden, een verstoorde darmflora en chronische ontsteking.

©Hilde Maris

 

Meer info
Osteoporose. Meer dan een vrouwenaandoening of een calciumprobleem. PlaceboNocebo 17.

 

Referentie:

Bass MA, Sharma A, Nahar VK, et al. Bone Mineral Density Among Men and Women Aged 35 to 50 Years. J Am Osteopath Assoc. 2019 Jun 1;119(6):357-363.

Ook in PlaceboNocebo 46

3 Zo zien wij het

22 Toxiciteit

32 Biochemie

36 Nutriënten

42 Fytotherapie

  • Adaptogenen

    veelbelovend als therapie bij neurodegeneratie

50 Medicijnen

  • Riluzol

    Zenuwbeschermend of neurotoxisch?