Saffraan verbetert erectiestoornissen

PlaceboNocebo 46

Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de stamper van de Saffraankrokus (Crocus sativus). De bioactieve stoffen in saffraan – onder andere crocine en safranal – hebben antioxidatieve, ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen, waardoor ze verschillende metabole processen gunstig beïnvloeden. Ze zijn veelbelovend voor de preventie en de behandeling van onder andere oogaandoeningen, alzheimer, depressie en kanker.

Saffraan is de laatste tijd vooral bekend als een natuurlijk alternatief voor antidepressiva en alzheimermedicatie. Antidepressiva kunnen seksuele disfunctie veroorzaken, zoals libidoverlies en erectiestoornissen. Saffraan voorkomt of vermindert seksuele disfunctie bij mannen en vrouwen die fluoxetine (Prozac) nemen voor de behandeling van depressie (Modabbernia A, 2012; Kashani L, 2013).

Saffraan is ook veelbelovend voor de behandeling van erectiestoornissen. In een onderzoek moesten twintig mannen met erectiestoornissen elke ochtend een tablet met 200 mg saffraan nemen. Elke nacht werd de kracht van hun erecties gemeten met de NPT test (nocturnal penile tumescence test), waarbij de nachtelijke zwelling van de penis geregistreerd wordt met een speciaal daarvoor ontwikkeld toestel. Het meet de zwelling aan de top en de basis van de penis. Er werd ook een beeld gevormd van de erectiele functie aan de hand van de International Index of Erectile Function (IIEF-15) vragenlijst.

Na tien dagen inname van saffraan was de zwelling en de hardheid van de penis (zowel aan de top als aan de basis) significant verhoogd en de totale IIEF-15 score gestegen van gemiddeld 22,15 voor de behandeling naar gemiddeld 39,20 na de behandeling. Saffraan verbeterde de seksuele functie, het aantal erecties en de duur van de erecties. Dat is een opmerkelijke verbetering na slechts tien dagen (Shamsa A, 2009).

Hoewel dit onderzoek kleinschalig is en saffraan niet vergeleken werd met een placebo, wordt de doeltreffendheid van saffraan bij erectiestoornissen bevestigd door andere onderzoeken. Uit een analyse van verschillende klinische studies blijkt dat saffraan een positief effect heeft op erecties, seksueel verlangen, bevrediging en orgasme (Maleki-Saghooni N, 2018).

Crocetine, een carotenoïde uit saffraan, ontspant de bloedvaten zodat ze kunnen uitzetten. Het verhoogt de aanmaak van de bloedvatverwijdende signaalstof stikstofmonoxide (NO)(Mancini A, 2014). Een verlaagde aanmaak van NO is een belangrijke onderliggende oorzaak van erectiestoornissen.

©Hilde Maris

Meer info
De behandeling van erectiestoornissen wordt besproken in PlaceboNocebo 45.
Saffraan wordt besproken in PlaceboNocebo 32.

 

Referenties:

 1. Kashani L, Raisi F, Saroukhani S, et al. Saffron for treatment of fluoxetine-induced sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo-controlled study. Hum Psychopharmacol. 2013 Jan;28(1):54-60.
 2. Maleki-Saghooni N, Mirzaeii K, Hosseinzadeh H, et al. A systematic review and meta-analysis of clinical trials on saffron (Crocus sativus) effectiveness and safety on erectile dysfunction and semen parameters. Avicenna J Phytomed. 2018 May-Jun;8(3):198-209.
 3. Mancini A, Serrano-Díaz J, Nava E, et al. Crocetin, a carotenoid derived from saffron (Crocus sativus L.), improves acetylcholine-induced vascular relaxation in hypertension. J Vasc Res. 2014;51(5):393-404.
 4. Modabbernia A, Sohrabi H, Nasehi AA, et al. Effect of saffron on fluoxetine-induced sexual impairment in men: randomized double-blind placebo-controlled trial. Psychopharmacology (Berl). 2012 Oct;223(4):381-8.
 5. Shamsa A, Hosseinzadeh H, Molaei M, et al. Evaluation of Crocus sativus L. (saffron) on male erectile dysfunction: a pilot study. Phytomedicine. 2009 Aug;16(8):690-3.

Ook in PlaceboNocebo 46

3 Zo zien wij het

22 Toxiciteit

32 Biochemie

36 Nutriënten

42 Fytotherapie

 • Adaptogenen

  veelbelovend als therapie bij neurodegeneratie

50 Medicijnen

 • Riluzol

  Zenuwbeschermend of neurotoxisch?