Flavonoïde uit ‘heilig kruid’ heeft een brede anti-alzheimer werking

PlaceboNocebo 47

Een extract van yerba santa (Eriodictyon californicum) is een mogelijke kandidaat voor de preventie en behandeling van alzheimer en andere neurodegeneratieziekten. Yerba santa of heilig kruid is een plant die vooral in California groeit en traditioneel gebruikt wordt voor het behandelen van astma, luchtweginfecties en hooikoorts, omwille van zijn ontstekingsremmende werking. Het heeft ook een zenuwbeschermend effect en werkt in op verschillende mechanismen die betrokken zijn bij het ontstaan van alzheimer.

Er is nog geen medicijn gevonden dat alzheimer geneest. Onderzoek naar medicijnen is tot nog toe gericht op het zoeken naar stoffen die inwerken op een specifiek mechanisme of een specifieke molecule. Tegen alzheimer zijn vooral medicijnen ontwikkeld die amyloid-bèta verminderen, maar die werken niet. Amyloid-bèta opstapeling is een kenmerk van alzheimer, maar niet de eigenlijke oorzaak. De opstapeling van het eiwit is vooral het gevolg van oxidatieve stress en inflammatie (ontsteking).

Neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer zijn heel complex en worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een gebrek aan glutathion, te veel zware metalen, ontstekingsprocessen in de hersenen, verlaagde energieaanmaak in de zenuwcellen, opstapeling van beschadigde eiwitten en een verlaagde activiteit van zenuwgroeifactoren (nodig voor het herstel en de groei van zenuwcellen).

Wetenschappers van het Salk Institute for Biological Studies (La Jolla, California) testten vierhonderd plantenextracten in experimenten die verschillende typische verouderingsprocessen en mechanismen van alzheimer nabootsen. Een van de meest doeltreffende extracten was dat van yerba santa. Het heeft een ontstekingsremmend en antioxidatief effect en het stimuleert het herstel van zenuwcellen en de groei van nieuwe zenuwcellen.

Het meest actieve bestanddeel van yerba santa is volgens de onderzoekers de flavonoïde sterubine. Sterubine verhoogt glutathion, bindt en verwijdert te veel ijzer (ijzerchelator), remt de aanmaak van ontstekingsfactoren en beschermt de zenuwcellen tegen afsterven. Ze willen sterubine nu gaan testen bij dieren met alzheimer (Fischer W, 2019).

De wetenschappers concentreerden zich op yerba santa omdat deze plant inheems is in California, maar het is niet de enige plant met een brede werking tegen verschillende neurodegeneratieve processen. Naast sterubine zijn er nog veel andere flavonoïden met een zenuwbeschermende werking (zie kader). Flavonoïden en andere polyfenolen zijn veelbelovend voor de behandeling van alzheimer en andere neurodegeneratieziekten, zoals parkinson, amyotrofe laterale sclerose, huntington en multiple sclerose. Ze zijn niet-toxisch, ze zitten in de voeding en zijn vrij verkrijgbaar als supplementen.

Polyfenolen die beschermen tegen neurodegeneratie

curcumine, resveratrol, quercetine, catechinen, EGCG, anthocyaninen, apigenine, luteoline, fisetine, myricetine, isorhamnetine, naringenine, tangeretine, hesperetine, …

©Hilde Maris

Meer info
Voedingsmedicijnen tegen neurodegeneratie. Het beschermende & herstellende effect van plantenstoffen. PlaceboNocebo 46.

 

Referentie:

Fischer W, Currais A, Liang Z, et al. Old age-associated phenotypic screening for Alzheimer's disease drug candidates identifies sterubin as a potent neuroprotective compound from Yerba santa. Redox Biol. 2019 Feb;21:101089.