Het belang van voldoende choline tijdens de zwangerschap

PlaceboNocebo 47

Choline is een vitamineachtige stof die vaak tot de B-vitaminen gerekend wordt. Het is vooral belangrijk voor de activiteit van genen en voor de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Choline is een onderdeel van fosfatidylcholine en sfingomyeline, twee fosfolipiden die belangrijk zijn voor gezonde cellen. Het is ook een onderdeel van de neurotransmitter acetylcholine, een signaalstof die onder andere nodig is voor het geheugen en de verstandelijke functies en voor de werking van de spieren.

Voldoende choline tijdens de zwangerschap is even belangrijk als foliumzuur en de andere B-vitaminen, voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel.

Een hoge inname van choline tijdens de zwangerschap heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel, de hersenwerking, de ontwikkeling, de stressrespons en het gedrag van de baby. Het beschermt tegen geboorteafwijkingen, ontwikkelingsstoornissen zoals autisme, neurologische en psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie, en genetische aandoeningen zoals downsyndroom (Shaw GM, 2009; Caudill MA, 2012; Hamlin JC, 2013; Lavery AM, 2014; Strupp BJ, 2016).

Een hoge inname van choline of suppletie met choline beschermt de hersenen van de baby ook tegen de schadelijke effecten van marihuana of alcohol tijdens de zwangerschap (Hoffman MC, 2019; Jacobson SW, 2018).

Bij kinderen met foetale alcohol spectrum stoornissen – die door overmatig alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap hersenschade opgelopen hebben – verbetert suppletie met choline het geheugen en de verstandelijke functies (Wozniak JR, 2013).

De huidige aanbevolen adequate inname (AI) van choline is 120 tot 160 mg voor baby’s tot twaalf maanden, 140 tot 340 mg voor kinderen van 1 tot 14 jaar en 400 mg vanaf 15 jaar. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt 480 en 520 mg choline als voldoende beschouwd.

Steeds meer onderzoekers zijn van mening dat dit niet voldoende is. Zwangere vrouwen zouden eerder 1.000 mg choline per dag nodig hebben. Voor vrouwen die alcohol drinken of marihuana roken wordt minstens 2.000 mg choline per dag aangeraden.

Voedingsbronnen van choline

Lever, eierdooiers, tarwekiemen, zalm, kabeljauw, garnalen, pinda’s, pindakaas, peulvruchten, soja(lecithine), broccoli, spruiten, boekweit, avocado en noten

©Hilde Maris

Meer info
Choline & acetylcholine. Gezonde lever, genen, hersenen, zenuwen en spieren. PlaceboNocebo 20.
Vruchtbaarheid & zwangerschap. Geef je kind een gezonde start in het leven. PlaceboNocebo 15.

 

Referenties:

  1. Caudill MA, Jiang X, Yan J, et al. Maternal choline intake alters the epigenetic state of fetal cortisol-regulating genes in humans. FASEB J. 2012 Aug;26(8):3563-74.
  2. Hamlin JC, Pauly M, Melnyk S, et al. Dietary intake and plasma levels of choline and betaine in children with autism spectrum disorders. Autism Res Treat. 2013;2013:578429.
  3. Hoffman MC, Hunter SK, D'Alessandro A, et al. Interaction of maternal choline levels and prenatal Marijuana's effects on the offspring. Psychol Med. 2019 Jul 31:1-11.
  4. Jacobson SW, Carter RC, Molteno CD, et al. Efficacy of Maternal Choline Supplementation During Pregnancy in Mitigating Adverse Effects of Prenatal Alcohol Exposure on Growth and Cognitive Function: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Alcohol Clin Exp Res. 2018 Jul;42(7):1327-1341.
  5. Lavery AM, Brender JD, Zhao H, et al. Dietary intake of choline and neural tube defects in Mexican Americans. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 2014 Jun;100(6):463-71.
  6. Shaw GM, Finnell RH, Blom HJ et al. Choline and risk of neural tube defects in a folate-fortified population. Epidemiology. 2009 Sep;20(5):714-9.
  7. Strupp BJ, Powers BE, Velazquez R, et al. Maternal Choline Supplementation: A Potential Prenatal Treatment for Down Syndrome and Alzheimer's Disease. Curr Alzheimer Res. 2016;13(1):97-106.
  8. Wozniak JR, Fuglestad AJ, Eckerle JK, et al. Choline supplementation in children with fetal alcohol spectrum disorders has high feasibility and tolerability. Nutr Res. 2013 Nov;33(11):897-904.