Lichttherapie voor de preventie van mondslijmvliesontsteking als gevolg van kankertherapie

PlaceboNocebo 47

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van straling en chemotherapie voor de behandeling van kanker is beschadiging en ontsteking van het mondslijmvlies (orale mucositis). Het is een heel pijnlijke aandoening die eten en drinken moeilijk maakt, waardoor kankerpatiënten nog meer kunnen verzwakken. Het is moeilijk te behandelen met medicijnen. Tot nog toe wordt het vooral symptomatisch behandeld met pijnstillers (opioïden) of pijnstillende mondspoeling, die alleen de pijn en ontsteking tijdelijk verminderen, maar het mondslijmvlies niet beschermen tegen beschadiging en het genezingsproces niet bevorderen.

Een veelbelovende therapie voor het voorkomen en behandelen van mondslijmvliesontsteking is lichttherapie of fotobiomodulatie. Fotobiomodulatie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van lichttherapie: lage-intensiteit lasertherapie, lage-intensiteit lichttherapie, light-emitting diodes (LED) en breedband zichtbaar licht in het nabij-zichtbaar en nabij-infrarood spectrum in heel lage, niet-thermische doses. 

Licht is een vorm van elektromagnetische straling. In hoge doses beschadigt het cellen en weefsels, maar lage doses verminderen pijn en ontsteking, stimuleren het genezingsproces en hebben geen bijwerkingen.

Lichttherapie herstelt ook de schade aan het slijmvlies. Het verhoogt de activiteit van groeifactoren die de wondgenezing stimuleren, zoals transformerende groeifactor-bèta.

Onderzoekers analyseerden drieëndertig klinische studies die fotobiomodulatie testten voor de preventie en/of de behandeling van mondslijmvliesontsteking. Omdat in de studies verschillende vormen van lichttherapie en verschillende toestellen gebruikt werden, bij verschillende soorten kankers, bij verschillende vormen van kankertherapie en op verschillende tijdstippen (voor, tijdens of na de kankertherapie), is het volgens de onderzoekers voorlopig onmogelijk om algemene aanbevelingen te doen.

Bepaalde protocollen van lichttherapie worden nu al geadviseerd voor de preventie van orale mucositis bij kankerpatiënten die behandeld worden voor hoofd- en nekkankers (straling met of zonder chemo) en patiënten die hematopoëtische stamceltransplantatie ondergaan.

Er zijn ook al gunstige resultaten bereikt bij mensen met andere vormen van kanker die alleen chemotherapie kregen, maar die worden voorlopig niet opgenomen in de richtlijnen tot dit echt ‘bewezen’ wordt in klinische studies (Zadik Y, 2019).

Nutriënten voor de preventie & behandeling van mondslijmvliesontsteking

  • honing
  • aloë vera
  • kamille (Matricaria chamomilla)
  • goudsbloem (Calendula officinalis)
  • groene thee
  • probiotica
  • zink
  • vitamine A
  • vitamine E

©Hilde Maris

 

Referentie:

Zadik Y, Arany PR, Fregnani ER, et al. Systematic review of photobiomodulation for the management of oral mucositis in cancer patients and clinical practice guidelines. Support Care Cancer. 2019 Jul 8.