Interactie tussen moedermelk en speeksel van de baby regelt de immuniteit

PlaceboNocebo 48

Het speeksel van baby’s bevat stoffen die reageren met stoffen in moedermelk (en in de borstklieren van de moeder) en samen krachtige antibacteriële en probiotische stoffen aanmaken, die ziekteverwekkende bacteriën zoals Staphylococcus aureus en Salmonella doden en de groei van gunstige bacteriën zoals lactobacillen stimuleren.

Twee van die stoffen, hypoxanthine en xanthine, zijn in babyspeeksel tien keer hoger geconcentreerd dan in het speeksel van volwassenen. Ze worden door het enzym xanthine oxidase omgezet in waterstofperoxide, een zuurstofradicaal met een sterke antimicrobiële werking. Xanthine oxidase is aanwezig in moedermelk. Het zit ook in de melkklieren van de moeder, waar de omzetting van hypoxanthine en xanthine in waterstofperoxide borstklierontsteking voorkomt. Xanthine oxidase is niet aanwezig in gepasteuriseerde melk (koemelk of moedermelk) en flesvoeding.

In het speeksel van baby’s zitten ook nucleosiden die de groei van gunstige bacteriën zoals lactobacillen stimuleren. Deze bacteriën zijn aanwezig in moedermelk, maar ook in de melkklieren en rond de tepels.

De interactie tussen moedermelk en babyspeeksel versterkt niet alleen het immuunsysteem van de baby tijdens de periode van borstvoeding, maar vormt ook de mondflora en de darmflora van de baby, die later in zijn leven een belangrijke rol spelen voor zijn gezondheid (Al-Shehri SS, 2015).

Men vermoedt ook dat bij een wijziging in de samenstelling van het speeksel van de baby signalen doorgegeven worden aan de melklieren van de moeder om de samenstelling van de melk te wijzigen.

Zo wordt er bijvoorbeeld meer lactoferrine in de moedermelk gemeten wanneer de baby een infectie heeft (Breakey AA, 2015).

Geen enkele babyformule, hoe dicht ze ook de samenstelling van moedermelk benadert, kan deze belangrijke interactie tussen de babymond en de moeder(melk) nabootsen.

©Hilde Maris

 

Referenties

  1. Al-Shehri SS, Knox CL, Liley HG, et al. Breastmilk-Saliva Interactions Boost Innate Immunity by Regulating the Oral Microbiome in Early Infancy. PLoS One. 2015 Sep 1;10(9):e0135047.
  2. Breakey AA, Hinde K, Valeggia CR, et al. Illness in breastfeeding infants relates to concentration of lactoferrin and secretory Immunoglobulin A in mother's milk. Evol Med Public Health. 2015 Jan 20;2015(1):21-31.

Ook in PlaceboNocebo 48

3 Zo zien wij het

10 Medisch

22 Voeding

32 Fytotherapie

38 Leefstijl

46 Nutriënten

50 Medicijnen