Minder salmonella in biologisch, antibioticavrij gevogelte

PlaceboNocebo 48

Kippen en kalkoenen die op een biologische manier gekweekt worden en geen antibiotica krijgen, hebben minder kans om besmet te zijn met salmonella bacteriën (5%) dan conventioneel gekweekte kippen en kalkoenen (10%). De kans is ook kleiner dat de salmonella bacteriën van biologisch gevogelte resistent zijn tegen antibiotica (27,5%) vergeleken met die van conventioneel gekweekt gevogelte (55%).

Kippen en kalkoenen die standaard antibiotica krijgen, ontwikkelen bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Mensen kunnen geïnfecteerd worden met deze antibioticaresistente salmonella bacteriën en die infecties worden steeds moeilijker te behandelen.

De salmonella bacteriën die bij het conventionele gevogelte aangetroffen werden, waren veel vaker resistent tegen vier groepen van antibacteriële medicijnen, inclusief antibiotica die gebruikt worden om infecties na een operatie te voorkomen of te behandelen.

De onderzoekers raden aan om te kiezen voor biologisch gekweekt gevogelte en vlees en de overheid te dwingen om strengere wetten te maken voor het gebruik van antibiotica bij mensen en dieren (Yin X, 2019).

Factoren die beschermen tegen salmonella infectie

  • gezonde darmflora, probiotica
  • vitamine D
  • vitamine C
  • polyfenolrijke voeding (groenten, fruit, kruiden, specerijen, …)
  • knoflook, basilicum, rozemarijn, tijm, kruidnagel, oregano, koriander, …
  • groene thee

©Hilde Maris

 

Referentie

Yin X, M’ikanatha NM, et al. Antibiotic-Free or Organic Poultry Half as Likely to Be Contaminated with Multidrug-Resistant Salmonella. IDweek 2019. Abstract 102. Presented October 3, 2019.

Ook in PlaceboNocebo 48

3 Zo zien wij het

10 Medisch

22 Voeding

32 Fytotherapie

38 Leefstijl

46 Nutriënten

50 Medicijnen