De ziekte van Lyme is een ziekte die veroorzaakt wordt door infectie met de Borrelia burgdorferi bacterie, die meestal overgedragen wordt door een geïnfecteerde Ixodes teek. Een Borrelia infectie (borreliose) kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en gewrichtspijn, maar deze klachten zijn niet specifiek voor de ziekte van Lyme, wat de diagnose en de behandeling moeilijk maakt.

De standaardbehandeling van een Borrelia infectie is een antibiotakuur van enkele weken. Wanneer Borrelia bacteriën niet efficiënt verwijderd worden, kunnen chronische spier- en gewrichtsklachten en neurologische symptomen ontstaan. Men spreekt in dat geval van chronische lyme, die meestal langdurig met antibiotica behandeld wordt.
Zelfs na een succesvolle behandeling van een Borrelia infectie kunnen klachten aanhouden of terugkeren. Dit staat ondertussen bekend als post-lymesyndroom, wat niet hetzelfde is als chronische lyme. Bij post-lymesyndroom is geen sprake meer van Borrelia infectie. Toch wordt het vaak verder behandeld met antibiotica. Langdurig antibioticagebruik verlaagt de weerstand tegen infecties en verstoort het bacterieel evenwicht in het lichaam, zodat men in een neerwaartse spiraal terechtkomt.
Het is een belangrijke bijdragende factor in het ontstaan van chronische klachten.

Er is ook veel controverse rond de diagnose van chronische lyme of post-lymesyndroom. Het is niet eenvoudig om het onderscheid tussen de twee te maken en er zijn veel andere aandoeningen met gelijkaardige symptomen. Chronische lyme-achtige klachten worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een aanhoudende immuun- en ontstekingsreactie, die het gevolg is van een slecht functionerend immuunsysteem. Die ontstekingsreactie kan getriggerd zijn door Borrelia bacteriën, maar ook door andere micro-organismen, en kan in stand gehouden worden door andere factoren. Het belangrijkste is dat het immuunsysteem hersteld wordt, zodat het alle aanwezige ziekteverwekkers kan verwijderen, zonder een overdreven chronische ontstekingsreactie te veroorzaken.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 49

20 Medisch

34 Immuniteit

40 Fytotherapie

44 Ecologie

46 Fytotherapie

  • Oregano

    Een fytobioticum met een gunstig effect op de darmflora & de immuniteit

50 Medicijnen