Natuurlijke teekwerende middelen

Essentiële oliën als alternatief voor schadelijke chemische stoffen

PlaceboNocebo 49

Teken, muggen, vlooien en bijtvliegen kunnen parasieten, virussen en bacteriën overdragen aan mensen en dieren die erdoor gestoken of gebeten worden. Ze worden vectoren of dragers genoemd. Het is niet de beet waar men ziek van wordt, maar besmetting met het micro-organisme dat via deze drager het lichaam binnenkomt. Bijna een vijfde van alle infectieziekten wereldwijd wordt veroorzaakt door ziekteverwekkende organismen die door insecten worden overgedragen. Dat zijn de zogenaamde vectorziekten, waartoe ook de ziekte van Lyme en tekenencefalitis behoren.

Of men al dan niet ziek wordt na besmetting, hangt vooral af van het eigen immuunsysteem, maar in sommige streken zijn insectenwerende middelen de beste manier van preventie. Chemische teekwerende middelen zijn heel schadelijk, zowel voor de gezondheid van mensen en dieren als voor de natuur. Vooral huisdieren worden tegenwoordig standaard preventief tegen teken behandeld met chemische producten die ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Er zijn ook natuurlijke middelen die veilig zijn voor mens en dier en die het ecologisch evenwicht minder of niet verstoren. Vooral essentiële oliën van bepaalde planten zijn een veelbelovend alternatief voor chemische teekafstotende middelen.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 49

20 Medisch

34 Immuniteit

40 Fytotherapie

46 Fytotherapie

  • Oregano

    Een fytobioticum met een gunstig effect op de darmflora & de immuniteit

50 Medicijnen