Op de verkeerde plaats zoeken

PlaceboNocebo 50

Een bekende Soefi mystica, Rabiya, was iets aan het zoeken op straat, naast haar kleine hut. De zon was aan het ondergaan en de duisternis begon al te vallen, toen een aantal mensen zich rondom haar verzamelden.

“Wat ben je kwijt? Wat ben je aan het zoeken? Misschien kunnen we helpen met zoeken”, zeiden ze tegen Rabiya.

“Ik ben mijn naald kwijt”, zei Rabiya.

“Oei”, zei een van de omstaanders “de zon gaat bijna onder, dus het wordt moeilijk om die naald te vinden. Waar ben je haar verloren? Als we weten waar ze precies gevallen is, kunnen we het zoekgebied verkleinen en kunnen we ze gemakkelijker vinden.”

“Eigenlijk”, zei Rabiya “is ze niet op straat gevallen, maar binnen in mijn huis.”

Iedereen begon te grinniken, alsof ze een grapje maakte. Iemand zei “We hebben altijd al geweten dat je een beetje gek was. Als de naald binnen in je huis gevallen is, waarom zoek je haar dan op straat?”

“Om een heel simpele reden: in mijn huis is geen licht en hier buiten is tenminste nog een beetje licht, hier kan ik beter zien”, antwoordde Rabiya.

De mensen begonnen te lachen en gingen hoofdschuddend uit elkaar. Rabiya riep hen terug en zei: “Dat is toch ook wat jullie doen? Ik volg gewoon jullie voorbeeld. Jullie zoeken geluk in de buitenwereld, zonder jezelf de meest fundamentele vraag te stellen: waar ben ik het precies kwijtgeraakt? Jullie zijn het vanbinnen kwijtgeraakt, maar toch zoeken jullie het buiten jezelf, omdat al je zintuigen naar buiten gericht zijn. Ik heb ook heel lang het geluk buiten mezelf gezocht, maar op een dag ontdekte ik dat ik het vanbinnen kwijtgeraakt was en dat dat de enige plek is waar ik het kon terugvinden.”

Naar Osho (Joy: The Happiness that Comes from Within)

"Summer is a state of mind"