Walnoten eten wijzigt de activiteit van kankergenen bij vrouwen met borstkanker

PlaceboNocebo 50

Genetische mutaties of wijzigingen van bepaalde genen – zoals BRCA1 en BRCA2, p53, HER2 en Ras oncogenen - kunnen het risico op borstkanker verhogen, maar kunnen ook een slechtere prognose geven bij bestaande borstkanker. Deze genen worden daarom vaak getest om de prognose en de geschikte behandeling te bepalen. Mutaties van deze genen kunnen er namelijk voor zorgen dat kankercellen resistent zijn tegen bepaalde kankermedicijnen, maar gevoelig voor andere.

Verschillende voedingsstoffen, vooral polyfenolen en flavonoïden uit plantaardige voeding, verhogen de activiteit van antikankergenen en verlagen de activiteit van kankergenen.

Omwille van het gunstige effect van walnoten op het risico op borstkanker en het afremmen van de groei van borstkankercellen bij muizen, werd het effect van dagelijkse consumptie van walnoten onlangs ook getest bij vrouwen met borstkanker.

Voor deze studie werden vrouwen met borstkanker uitgezocht van wie de tumor groot genoeg was om er een biopsie van te nemen en weefselonderzoek te doen. Er werd ook gekeken naar de activiteit van kankergenen en antikankergenen (genen die de groei van kanker stimuleren of remmen).

De vrouwen werden verdeeld in twee groepen. De ene groep moest onmiddellijk na de biopsie beginnen met elke dag 56 gram walnoten te eten. De andere groep mocht geen walnoten eten en diende als controlegroep.

Tijdens de eigenlijke borstoperatie, twee tot drie weken later, werden de tumoren opnieuw onderzocht. Men ontdekte dat de activiteit van 456 genen aanzienlijk gewijzigd was in de tumoren van de vrouwen die elke dag walnoten gegeten hadden. Zo was er een daling van de activiteit van genen die tumorgroei en verspreiding van kankercellen stimuleren en een stijging van de activiteit van genen die kankercellen doen afsterven.

De resultaten van deze studie ondersteunen de hypothese dat elke dag walnoten eten de groei van borsttumoren kan afremmen en de kans op overleven verhoogt (Hardman WE, 2019).

©Hilde Maris

Meer info
Borstkanker wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 39.

 

Referentie:

Hardman WE, Primerano DA, Legenza MT, et al. Dietary walnut altered gene expressions related to tumor growth, survival, and metastasis in breast cancer patients: a pilot clinical trial. Nutr Res. 2019;66:82–94.

Ook in PlaceboNocebo 50

10 Medisch

18 Medisch

26 Medisch

28 Voeding

38 Dierengeneeskunde

46 Fytotherapie

50 Medicijnen