Vitamine D, vitamine B6 en EGCG doen baarmoederfibromen krimpen

PlaceboNocebo 51

Baarmoederfibromen (myomen) zijn goedaardige bindweefselgezwellen in de spieren van de baarmoederwand. Hoewel ze goedaardig zijn, kunnen ze heel groot en talrijk worden en voor (ernstige) klachten zorgen, zoals pijnlijke, zware maandstonden, tussentijdse bloedingen, verhoogde vaginale afscheiding, bloedarmoede, vermoeidheid, pijn tijdens het vrijen en druk op de blaas of de darmen. Baarmoederfibromen kunnen ook vruchtbaarheidsproblemen en zwangerschapscomplicaties veroorzaken.

De conventionele behandelopties zijn het verwijderen van de baarmoeder (hysterectomie), het verwijderen van de fibromen zelf (myomectomie), het afsluiten van de bloedvaten in de baarmoeder (waardoor de fibromen geen bloedtoevoer meer krijgen) of oestrogeenverlagende medicijnen. Al deze behandelingen zijn behoorlijk drastisch en hebben ongewenste bijwerkingen. Een veilig en doeltreffend alternatief is een combinatie van vitamine D, vitamine B6 en epigallocatechinegallaat (EGCG).

Lage bloedwaarden van vitamine D en vooral een gebrek aan vitamine D worden gelinkt aan een verhoogd risico op baarmoederfibromen. Suppletie met vitamine D kan baarmoederfibromen voorkomen en verminderen (Ciebiera M, 2018).

Ook EGCG, een polyfenol uit onder andere groene thee, is een doeltreffend natuurlijk middel om baarmoederfibromen te behandelen. Dagelijkse suppletie met 800 mg groene thee extract (met 45% EGCG) gedurende vier maanden doet baarmoederfibromen krimpen en vermindert de klachten die erdoor veroorzaakt worden (Roshdy E, 2013).

In een recente studie kregen vijftien vrouwen met baarmoederfibromen gedurende vier maanden dagelijks een combinatie van 2.000 IE vitamine D (50 µg), 300 mg EGCG en 10 mg vitamine B6. Vijftien andere vrouwen werden niet behandeld en dienden als controlegroep. Het aantal fibromen en het volume van de fibromen werden aan het begin en aan het einde van de studie gemeten met een echografie. Er werd ook een evaluatie gemaakt van de symptomen, bloedingen, pijn, vermoeidheid en de levenskwaliteit.

Na vier maanden waren de baarmoederfibromen gemiddeld 35% gekrompen bij de vrouwen die de combinatie van voedingsstoffen genomen hadden, terwijl de fibromen van de vrouwen in de controlegroep met 7% gegroeid waren. De vrouwen die vitamine D, B6 en EGCG genomen hadden, hadden aan het einde van het onderzoek ook minder ernstige symptomen, minder zware bloedingen, minder pijn en minder vermoeidheid (Porcaro G, 2020).

©Hilde Maris

 

Referenties

  1. Ciebiera M, Włodarczyk M, Ciebiera M, Zaręba K, Łukaszuk K, Jakiel G. Vitamin D and Uterine Fibroids-Review of the Literature and Novel Concepts. Int J Mol Sci. 2018;19(7):2051. Published 2018 Jul 14.
  2. Porcaro G, Santamaria A, Giordano D, Angelozzi P. Vitamin D plus epigallocatechin gallate: a novel promising approach for uterine myomas. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020;24(6):3344‐3351.
  3. Roshdy E, Rajaratnam V, Maitra S, Sabry M, Allah AS, Al-Hendy A. Treatment of symptomatic uterine fibroids with green tea extract: a pilot randomized controlled clinical study. Int J Womens Health. 2013;5:477‐486. Published 2013 Aug 7.

Ook in PlaceboNocebo 51

3 Zo zien wij het

10 Immuniteit

22 Medisch

36 Voeding

44 Metabolisme

48 Cosmetica