Verschenen in
Chiazaad, het nieuwe supervoedsel
Stel je een plantaardig voedingsmiddel voor dat rijk is aan proteïnen, vezels en mineralen en dat meer omega-3 vetzuren bevat dan vlaszaad (lijnzaad). Een klein beetje van dit voedsel zou je urenlang van energie voorzien. Bestaat zulk ‘magisch’ voedsel? Blijkbaar wel. Het heet chiazaad. Chiazaad is het zaad van de chia (Salvia hispanica), een plant van de muntfamilie.
Het is moeilijk te geloven dat deze minuscule zaadjes zo’n grote bron van voedingsstoffen zijn en zelfs de basis van een maaltijd kunnen vormen. De Azteken wisten dat blijkbaar al, want voor hen was chiazaad even belangrijk als mais, bonen en amarant. De Mexicaanse staat Chiapas is zelfs genoemd naar het zaad.
Christopher McDougall beschrijft in zijn boek “Born to run” de lange duurlopen van de Mexicaanse Tarahumara stam. De leden van deze stam lopen afstanden tot 190 km in twee dagen. Eén van de ‘geheimen’ van hun uithoudingsvermogen blijkt een handvol chiazaad vermengd met water.
Je moet niet verwachten dat je opeens een marathon kunt lopen als je elke dag chiazaadjes eet, maar in combinatie met een gezond voedings- en leefpatroon kan chiazaad misschien wel een verschil maken. Recent onderzoek laat zien dat chiazaad atleten in staat stelt hun koolhydraatinname te verminderen zonder aan uithouding in te boeten bij duurtrainingen van meer dan 90 minuten.
Andere wetenschappelijke studies tonen aan dat chia een gunstige werking heeft bij allergie, keelontsteking, kanker, hartziekten, hormonale stoornissen, verhoogde cholesterol en triglyceriden, hoge bloeddruk, beroerte en hartaanval. Chia werkt bloedverdunnend en beschermt tegen vrije radicalen en virussen.
Chiazaadjes kan je zo eten, door ze over gerechten te strooien, in hun geheel of gemalen. Ze hebben geen uitgesproken smaak, dus ze kunnen bij alles gegeten worden. Je kan ze ook kiemen en de kiemen aan salades toevoegen als groen supervoedsel.
Als je chiazaad in water of sap laat weken, krijg je een gelachtige substantie. Je kan deze gewoon opdrinken of aan soepen en sauzen toevoegen als vervanging van vet of olie.
Referenties
- Poudyal H, Panchal SK, Waanders J et al. Lipid redistribution by α-linolenic acid-rich chia seed inhibits stearoyl-CoA desaturase-1 and induces cardiac and hepatic protection in diet-induced obese rats. J Nutr Biochem. 2011 Mar 22.
- Illian TG, Casey JC, Bishop PA. Omega 3 Chia seed loading as a means of carbohydrate loading. J Strength Cond Res. 2011 Jan;25(1):61-5.
- Ulbricht C, Chao W, Nummy K, et al. Chia (Salvia hispanica): a systematic review by the natural standard research collaboration. Rev Recent Clin Trials. 2009 Sep;4(3):168-74.