Verschenen in
Granen toch niet zo gezond
Maakt ons dagelijks brood ons ziek?
Granen zijn eigenlijk de zaden van grassen. In tegenstelling tot de grassen zelf, zijn de granen niet echt geschikt als voedsel. De enige reden waarom ze zo’n belangrijke plaats innemen in ons voedingspatroon, is omdat ze verwerkt kunnen worden tot lang houdbaar voedsel en een garantie bieden in tijden van nood. Granen zijn wereldwijd het belangrijkste voedingsmiddel om honger tegen te gaan. In landen waar hongersnood heerst, kunnen granen de redder in nood zijn.
Er zitten inderdaad veel voedingsstoffen - vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels - in volle granen. Maar veel granen eten kan ongunstige effecten hebben. Gemalen volle granen (en de producten die ermee gemaakt zijn) doen de bloedsuikerspiegel te sterk stijgen. De meeste graansoorten bevatten bovendien gluten, een eiwit die bij veel mensen klachten veroorzaakt.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen