Verschenen in
Het spontaan genezen van kanker
Een mirakel of binnen ieders handbereik?
We hebben allemaal wel eens het verhaal gehoord van een kankerpatiënt die alle mogelijke behandelingen ondergaan had, die door artsen opgegeven werd en naar huis gestuurd werd om te sterven, en die vijf jaar later springlevend is, zonder nog een spoor van kanker. In de medische literatuur worden meer dan duizend van deze gevallen beschreven. Ze worden ‘spontane remissies’ genoemd, wat betekent dat de kanker geheel of gedeeltelijk verdwenen is zonder medische behandeling of door een medische behandeling waarvan men aanneemt dat ze niet tot de genezing geleid kan hebben. De term ‘spontaan’ doet volgens veel onderzoekers afbreuk aan dit verschijnsel. Spontaan wijst erop dat het zomaar gebeurt, zonder enige reden, puur toevallig. Men zou beter van ‘onverwachte’ remissie spreken, omdat de genezing wel degelijk een reden of oorzaak heeft, maar dat die tot op heden door de medische wetenschappen nog niet is opgehelderd.
Dr. Kelly Turner is een onderzoekster die zich voor haar doctoraalstudie aan de Universiteit van California (Berkeley) verdiept heeft in de ‘onverwachte remissie’ van kanker. Ze ontdekte tijdens haar zoektocht naar de oorzaken van dit fenomeen dat er veel meer gevallen zijn dan men aanneemt, omdat de meeste gewoon niet gerapporteerd worden. Ze stelde ook tot haar verbazing vast dat in het officiële onderzoek naar onverwachte kankerremissie twee groepen van mensen niet naar hun mening gevraagd werden: de genezen kankerpatiënten zelf en de beoefenaars van de niet-reguliere geneeskunde. Ze begon daarom de verhalen en hypothesen van deze twee genegeerde groepen te verzamelen in persoonlijke gesprekken, waarvoor ze de hele wereld afreisde. Ze sprak met vijftig niet-reguliere kankertherapeuten uit de VS, China, Japan, Nieuw-Zeeland, Thailand, India, Engeland, Ierland, Zambia, Zimbabwe en Brazilië. Ze zocht naar gevallen van onverwachte remissie die nog niet gepubliceerd waren en interviewde de patiënten die op die manier genezen waren. Bepaalde therapieën en overtuigingen doken vaker op dan andere. Op basis daarvan maakte ze een aantal hypothesen over de mogelijke onderliggende overtuigingen en voorwaarden die kunnen leiden tot de genezing van kanker.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen