Verschenen in
Aarding
De grond onder onze voeten, een vergeten bron van energie
Heb je ooit de tintelende sensatie gevoeld die door je lichaam trekt wanneer je op blote voeten over het strand wandelt of over een grasveld dat nog nat is van de ochtenddauw? Heeft het je mentaal en lichamelijk een opkikker gegeven? Dan heb je de energie van de aarde gevoeld.
De meeste mensen zijn er zich niet van bewust, maar de aarde is een gigantische levende ‘batterij’ die constant opgeladen wordt door zonnestraling, blikseminslagen en de hitte van haar gesmolten kern. De natuurlijke energie van die batterij stroomt door het aardoppervlak en wordt doorgegeven aan alles wat zich daar bevindt: mensen, dieren, planten, bomen, insecten, bacteriën en virussen. Ze houdt alle natuurlijke ritmes in stand en is een constante bron van een vergeten nutriënt: vrije elektronen.
De mens heeft altijd intuïtief de kracht van de aarde en haar effect op de gezondheid aangevoeld, maar in onze moderne tijden zijn we het contact met een van onze belangrijkste energieleveranciers verloren. Wie loopt er nog dagelijks op blote voeten? Wie zit of slaapt nog op de grond? Wie heeft in zijn huis nog een aarden vloer? Het gebrek aan contact met de aarde zou wel eens een van de belangrijkste factoren kunnen zijn bij het ontstaan van de moderne gezondheidsklachten. Dat is wat Clint Ober, een gepensioneerde manager van een Amerikaanse kabelmaatschappij, in 1998 ontdekte. Zijn bewering stuitte aanvankelijk op veel weerstand, maar hij kreeg steeds meer bijval uit medische kringen. Ondertussen is er aanzienlijk wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen ziekten en het verloren contact met de aarde. Is ‘aarding’ dé oplossing voor al onze kwalen? Dat is wellicht wat overdreven, maar het verdient waarschijnlijk wel een plaats tussen de hoofdrolspelers van ons mentale en lichamelijke welbevinden: voeding, zuurstof, water, zonlicht, beweging en ontspanning.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen