Verschenen in
Hypnose ter vervanging van volledige narcose
Aan volledige narcose (anesthesie) tijdens een operatie zijn altijd risico’s verbonden. Vooral oudere mensen, verzwakte patiënten en mensen met hartproblemen, doorbloedingsstoornissen of aandoeningen van het zenuwstelsel kunnen complicaties krijgen door volledige anesthesie.
Bij bepaalde operaties kan lokale verdoving toegepast worden, maar dat wordt meestal niet gedaan omdat het oncomfortabel is voor de patiënt en omdat het de operatie vaak bemoeilijkt voor de chirurg en de assistenten. Hypnose kan in dat geval de oplossing zijn.
Professor Fabienne Roelants en Dr. Christine Watremez van het Universitair Ziekenhuis St. Luc in Brussel onderzochten vorig jaar het effect van lokale verdoving in combinatie met hypnose bij borstkankeroperaties en bij verwijdering van de schildklier (thyreoïdectomie). Ze vergeleken deze met dezelfde operaties uitgevoerd onder volledige narcose.
De patiënten die lokaal verdoofd werden en hypnose kregen, moesten minder lang in de verkoeverkamer blijven, hadden minder pijnstillers nodig en konden het ziekenhuis eerder verlaten dan de patiënten die volledig verdoofd geweest waren.
Volgens de onderzoekers heeft lokale verdoving met hypnose bij borstkankeroperaties nog een bijkomend voordeel. Het vermindert namelijk het risico op uitzaaiingen. Door de stress van een operatie wordt de immuniteit onderdrukt en is er meer kans op terugval of metastase.
In het St. Luc Universitair Ziekenhuis worden een derde van alle thyreoïdectomieën en een vierde van alle borstkankeroperaties onder lokale verdoving en hypnose uitgevoerd.
©Hilde Maris
Meer info
Hypnotherapie. Een poort naar het onderbewustzijn. PlaceboNocebo 15.
Referentie
Euroanaesthesia 2011. European Anaesthesiology Congress, Amsterdam, 11-14 juni 2011.