Verschenen in
Slapen is geen tijdverlies
Miljoenen mensen hebben problemen met slapen. Ze geraken niet in slaap, liggen te woelen, worden telkens weer wakker, zijn ’s ochtends niet uitgeslapen en beginnen de dag moe. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan een slecht slaappatroon:
- te veel koffie, frisdrank, energiedrankjes, alcohol en late snacks
- te weinig water drinken
- medicijnen
- ’s avonds supplementen nemen die extra energie geven (CoQ10, vitamine E, visolie)
- te veel stimulatie: tv, videospelletjes, surfen op het internet, facebook, twitter, sms
- stress: geldzorgen, problemen op het werk, relatiemoeilijkheden
- rusteloosheid, niet meer kunnen ontspannen
- overwerkt zijn: te veel werk, te lang werken
- te weinig regelmaat, ploegenwerk
- spijsverteringsklachten, overbelaste lever
- te weinig zonlicht overdag, te veel kunstlicht ’s avonds (nachtwerk)
- te weinig beweging
- een slechte matras, stoorvelden in de slaapkamer, te veel licht in de slaapkamer
Er zijn ook mensen die er - al dan niet bewust - voor kiezen om weinig te slapen. Men heeft namelijk het idee opgevat dat veel en lang slapen alleen weggelegd is voor mensen die niets te doen hebben. Slaaptekort is een statussymbool geworden van de belangrijke zakenman of -vrouw. Net zoals stress overigens. Wie geen stress heeft, is niet succesvol, niet geslaagd in het leven. Veel mensen zijn er ook oprecht van overtuigd dat ze weinig slaap nodig hebben.
We hebben onze slaap echt wel nodig. Slaapgebrek vermindert onze prestaties, maakt ons prikkelbaar en moe, maakt ons minder alert, verhoogt de kans op ongelukken, maakt ons dik, verzwakt onze weerstand en verlaagt onze algemene levenskwaliteit.
Slaap herstelt niet alleen het lichaam, maar geeft ook onze geest de kans om dingen te verwerken. Dromen zijn meer dan nachtelijke avonturen waarin alles kan en mag. Ze helpen ons omgaan met wat er in ons leven gebeurt. Een gebrek aan dromen zou even slecht zijn voor de gezondheid als een gebrek aan slaap.
Hoeveel slaap je precies nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, je activiteiten, de tijd van het jaar, of je ziek of gezond bent, enz. Als je ’s morgens fit en energiek bent, dan heb je genoeg geslapen. Als je moe, futloos en prikkelbaar wakker wordt, heb je te weinig, te veel of slecht geslapen (tenzij je ziek bent). Iedereen heeft zijn eigen ritme. Het advies om vroeg op te staan en vroeg te gaan slapen, om acht uur per nacht te slapen, om zus of zo te slapen, zorgt er vaak voor dat mensen hun natuurlijke ritme nog meer verstoren. Hoe lang je slaapt, wanneer je naar bed gaat, hoe je slaapt, enz. kan een groot verschil maken, maar het belangrijkste is dat je je er goed bij voelt.
Meer info
Slapeloosheid. Waar lig je wakker van. PlaceboNocebo 21.