Verschenen in
Elke dag een wijntje voor sterkere botten?
Vanaf de menopauze daalt het gehalte van oestrogeen (oestradiol) bij vrouwen aanzienlijk omdat de eierstokken veel minder van dit hormoon aanmaken. Vanaf dan wordt oestrogeen voornamelijk geproduceerd door de bijnieren en in vetcellen. Een laag oestrogeenpeil kan een aantal ongunstige effecten teweegbrengen, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, osteoporose, depressie, slapeloosheid, gewichtstoename, enz.
Mogelijke gevolgen van een oestrogeentekort
- atherosclerose
- hoofdpijn, migraine
- vaginale infecties
- droge vagina
- vermoeidheid
- opvliegers
- nachtzweten
- gewrichtspijn
- droge huid, dunner worden van de huid
- haarverlies, dunner wordend haar
- libidoverlies
- versnelde hartslag
- opgeblazen buik
- lage rugpijn
- depressie, angst, paniekaanvallen
- laag zelfbeeld
- stemmingsschommelingen
- geheugenverlies, concentratiestoornissen
- slapeloosheid
Alcohol stimuleert de omzetting van testosteron in oestrogeen via het enzym aromatase en kan bij postmenopauzale vrouwen de negatieve gevolgen van een laag oestrogeenpeil helpen voorkomen of verminderen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die (regel)matig alcohol drinken, meer oestradiol in hun bloed hebben dan vrouwen die niet drinken. Vrouwen in en na de menopauze kunnen daar hun voordeel uithalen.
In een recente studie ontdekte men dat alcohol de botafbraak vermindert bij postmenopauzale vrouwen. Het was al eerder aangetoond dat oudere vrouwen die matig drinken een hogere botdichtheid hebben dan oudere vrouwen die niet drinken. Het opmerkelijke van deze studie was dat het effect binnen 24 uur merkbaar was. In dit onderzoek mochten de vrouwen twee weken lang geen alcohol drinken. Op dag 14 moesten ze ’s avonds hun gebruikelijke glaasje(s) nuttigen. De gemiddelde alcoholconsumptie was twee glazen bier of wijn. In de alcoholvrije periode stegen de markers van botafbraak in hun bloed aanzienlijk. Op dag 15, de dag nadat ze voor het eerst terug alcohol hadden gedronken, daalden de markers van botafbraak opnieuw tot hun oorspronkelijke waarden.
Elke dag een of twee glazen wijn of een tot twee biertjes zou volgens de onderzoekers een gezonde keuze zijn voor vrouwen in en na de menopauze om botafbraak te vertragen. Meer alcohol drinken heeft het omgekeerde effect en versnelt de botafbraak.
- Wie niet van alcohol houdt, kan zich beschermen tegen osteoporose door vitamine D, K, magnesium, boor, omega-3, resveratrol, quercetine, curcumine, collageen, silicium, hop en beweging.
- Het hormonale peil kan ook in balans gebracht worden met fyto-oestrogenen zoals soja-isoflavonen of rode klaver isoflavonen, lignanen (vlaszaad), kuisboom (vitex agnus castus of monnikspeper), zilverkaars (cimicifuga racemosa of black cohosh) en dong quai.
Voedingsbronnen van fyto-oestrogenen
vlaszaad, sesamzaad, andere noten en zaden, peulvruchten, sojabonen, linzen, bonen, kikkererwten, broccoli, koolsoorten, bessen, …
©Hilde Maris
Meer info
Osteoporose wordt besproken in PlaceboNocebo 17.
Fyto-oestrogenen worden besproken in PlaceboNocebo 23 en PlaceboNocebo 39.
Referentie
Marrone JA, Maddalozzo GF, Branscum AJ, et al. Moderate alcohol intake lowers biochemical markers of bone turnover in postmenopausal women. Menopause. 2012 Jul 9.