Verschenen in
Pasta van groene bananen het nieuwe glutenvrije alternatief
Wie geen gluten mag eten, weet dat het niet altijd eenvoudig is om goede alternatieven te vinden voor de tarweproducten die we gewend zijn te eten, zoals brood, pasta en gebak. Het grootste probleem is niet de smaak, maar de textuur van glutenvrije producten. Mensen met glutenintolerantie die graag pasta eten, hebben tegenwoordig wel een ruime keuze uit rijstpasta, maispasta, quinoapasta, boekweitpasta, enz. Die zijn doorgaans even lekker, ook al moet je soms even aan de smaak wennen. Het probleem is dat ze gemakkelijk uit elkaar te vallen of juist heel hard worden. Vaak zijn ze ook duurder dan de gewone tarwepasta.
Braziliaanse onderzoekers hebben daar iets op gevonden: pasta van groene bananenmeel. Ze droogden groene bananen, maakten er meel van en mengden het met eiwit, water, guargom en xanthaangom. Ze serveerden hun creatie aan 25 coeliakiepatiƫnten en 50 mensen zonder glutenintolerantie. Diegenen die gluten mochten eten, kregen ook een voltarwepasta ter vergelijking.
Bij de coeliakiepatiƫnten viel de bananenpasta in de smaak. Meer dan 80% gaf de smaak en de textuur een hoge score. De testpersonen die geen glutenintolerantie hadden, waren iets minder enthousiast. Bij hen gaf slechts 60% de pasta een hoge score, hoewel ze vonden dat de smaak, het aroma en het uitzicht vergelijkbaar was met die van tarwepasta. Ze vonden zelfs de textuur van de bananenpasta beter dan die van tarwepasta.
Bananenmeel is niet alleen goedkoop, maar ook voedzaam. Het kan bovendien gebruikt worden als basis voor andere deegwaren, zoals
brood, pizza en gebak.
Referentie
Zandonadi RP, Botelho RBA, Gandolfiet L, et al. Green Banana Pasta: An Alternative for Gluten-Free Diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Volume 112, Issue 7, Pages 1068-1072