Verschenen in
Combinatie van oosterse en westerse bewegingsvormen werkt beter dan pillen tegen dementie
Patiënten met dementie die in een verzorgingscentrum verblijven zijn meestal heel hulpbehoevend en afhankelijk van hun verzorgers. In verschillende centra wordt beweging aangemoedigd om de bewoners fit te houden. Beweging heeft een positief effect op lichaam en geest en men merkt vaak dat dementiepatiënten verbeteren als ze regelmatig bewegen.
Dr. Deborah E. Barnes van de Universiteit van California ontwikkelde samen met haar team een speciaal bewegingsprogramma dat ze PLIÉ noemden - Preventing Loss of Independence through Exercise (afhankelijkheid voorkomen door oefening). Het is een combinatie van oosterse en westerse bewegingsvormen, waaronder yoga, tai chi, Feldenkrais, fysiotherapie, ergotherapie, mindfulness en danstherapie. Het programma is erop gericht om patiënten weer gemakkelijker functionele bewegingen te laten uitvoeren, om hen bewust te maken van hun eigen lichaam en om hen uit hun sociaal isolement te halen.
De onderzoekers testten het effect van PLIÉ bij zes dementiepatiënten in een dagcentrum. De proefpersonen moesten 18 weken lang drie dagen per week 45 minuten oefenen. Aan het einde van de studie werden ze vergeleken met vijf andere dementiepatiënten die het oefenprogramma niet gevolgd hadden, maar de gewone zorgen gekregen hadden in hetzelfde centrum. Ze werden getest volgens de officiële criteria voor alzheimerscore, levenskwaliteit en lichamelijke prestaties. Dat gebeurde door verzorgers die niet wisten wie geoefend had en wie niet (in de meeste gevallen waren dat de dochters van de patiënten).
De PLIÉ groep was aanzienlijk vooruitgegaan op de mentale score, terwijl de controlegroep nog verder achteruitgegaan was. Ook hun levenskwaliteit en hun fysieke prestaties verbeterden veel meer dan die van de controlegroep. De verzorgers zeiden dat ze zich zelf minder gestrest voelden omdat de PLIÉ patiënten een minder grote ‘last’ waren.
Het effect van PLIÉ was veel groter dan dat van dementiemedicijnen. Dit soort oefenprogramma’s moet volgens de onderzoekers in de toekomst deel uitmaken van de standaardverzorging van mensen met dementie.
©Hilde Maris
Meer info
Alzheimer wordt besproken in PlaceboNocebo 20.
Referentie
American Academy of Neurology (AAN) 65th Annual Meeting. Abstract S24.007. Presented March 20, 2013.