Verschenen in
Voedingsvezels
Niet zomaar ballaststoffen zonder voedingswaarde
Voedingsvezels zijn koolhydraten (aaneenschakelingen van suikermoleculen) die niet afgebroken kunnen worden door spijsverteringsenzymen en dus niet in de darm opgenomen worden als voedingsstoffen. Ze worden daarom ook wel ‘ballaststoffen’ genoemd. Dat wil echter niet zeggen dat ze onverteerbaar zijn. Sommige vezels worden gedeeltelijk afgebroken door de darmbacteriën om nuttige, bioactieve stoffen uit aan te maken. En dat wil ook niet zeggen dat ze overbodig zijn. Vezels zijn onontbeerlijk voor een goede gezondheid.
Vezels zijn alleen aanwezig in plantaardige voeding en komen niet voor in dierlijke voeding, zoals vlees, vis, gevogelte en zuivelproducten.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen