Verschenen in
Bètaglucanen
Je immuunsysteem een oppepper geven
Bètaglucanen zijn polysachariden, lange ketens van suikermoleculen (glucose), die aan elkaar gebonden zijn door een speciaal soort verbindingen, de zogenaamde bèta-glycoside bindingen, waaraan ze het ‘bèta’ gedeelte van hun naam te danken hebben. Ze komen in de voeding vooral voor in de vorm van cellulose of plantenvezels, in granenzemelen, haver, paddenstoelen, schimmels en bakkersgist. Bètaglucanen staan in de voedingsgeneeskunde bekend om hun gunstig effect op het immuunsysteem, als antikankerstofjes en als natuurlijke cholesterolverlagers. Ze worden daarom ook als supplement verkocht. De rijkste voedingsbronnen van bètaglucanen - haver, paddenstoelen en zemelen - worden niet echt veel meer gegeten. Het loont echter de moeite om vooral haver en paddenstoelen wat meer op het menu te zetten.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen