Verschenen in
De voordelen van natuurlijke weiproteïne
Koemelk is een hoogwaardige bron van eiwit, dat voor 80% bestaat uit caseïne (hier wordt kaas van gemaakt) en voor 20% uit wei-eiwitten. Na toevoeging van stremsel aan de melk ontstaat wrongel. De vloeistof die overblijft is de wei. Wei die ontstaat bij de productie van harde, semiharde en zachte kazen, wordt ook wel zoete wei genoemd.
Wei bevat nog veel stoffen uit melk, zoals vitaminen (vooral uit de B-groep), wei-eiwit, melksuiker (lactose) en mineralen. Wei bevat nauwelijks vet. De samenstelling hangt af van de herkomst van de melk. De biologische waarde van weiproteïne is hoog, omdat het aminozurenpatroon lijkt op dat van humaan eiwit.
Wei is een complete proteïne die alle essentiële en niet-essentiële aminozuren bevat en heeft de langste keten van aminozuren die in de natuur gevonden wordt. Onderzoeken laten steeds vaker zien dat wei gezondheidsbevorderende effecten kan hebben. Weiproteïne lijkt unieke eigenschappen te hebben om het immuunsysteem te helpen stimuleren, het natuurlijk afweersysteem te bevorderen en gevoelige spieren te verzorgen tijdens en na het sporten. Maar wei biedt meer.
Wouter de Jong
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen