Verschenen in
Spirulina is een natuurlijke cholesterolverlager
Spirulina is een blauwgroene alg of een zogenaamde ‘cyanobacterie’ afkomstig van voornamelijk twee soorten: Arthrospira platensis en Arthrospira maxima. Spirulina wordt al eeuwen door de mens geoogst en gegeten omwille van de hoge voedingswaarde en is de afgelopen decennia een populair voedingssupplement geworden.
Het wordt vooral genomen door vegetariërs omdat het een rijke bron van proteïne is en alle essentiële aminozuren bevat. Verder levert het de essentiële vetzuren alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur (LA), maar ook gamma-linoleenzuur (GLA) en de omega-3 vetzuren EPA, DHA en stearidonzuur.
Spirulina bevat de carotenoïden (o.a. bètacaroteen, zeaxanthine, astaxanthine), B-vitaminen, vitamine C, D en E, alle belangrijke mineralen, chlorofyl, glucosamine, superoxide dismutase (antioxidant) en nog veel meer fytonutriënten. Het is met andere woorden compleet voedsel.
Spirulina wordt aangeprezen als een plantaardige bron van vitamine B12 voor vegetariërs. De laatste jaren is er discussie ontstaan over de biobeschikbaarheid van vitamine B12 uit algen. Volgens sommige bronnen bevat spirulina voornamelijk pseudo-vitamine B12, een inactieve vorm die door de mens en andere zoogdieren niet opgenomen wordt en dus niet bruikbaar is.
Enkele jaren geleden werd echter vastgesteld dat er ook methylcobalamine (de actieve vorm van B12) aanwezig is in spirulina. Uit onderzoek blijkt dat vitamine B12 uit spirulina wel degelijk wordt opgenomen door zoogdieren.
Suppletie met spirulina verhoogt de vitaliteit en het prestatievermogen, verhoogt de aanmaak van bloed, zuivert het bloed, verwijdert zware metalen, beschermt de lever tegen toxische stoffen, reguleert de bloedsuikerspiegel, verbetert de darmflora, verhoogt de immuniteit, enz.
Uit een recent onderzoek blijkt dat 1 gram spirulina per dag op drie maanden tijd de bloedvetten van mensen met te hoge cholesterol en triglyceriden aanzienlijk doet dalen. Triglyceriden daalden met 16%, LDL-cholesterol met 10%, totaal cholesterol met 11% en de verhouding totaal cholesterol/HDL-cholesterol met 11,5%. HDL steeg lichtjes (3,5%).
Spirulina heeft nog heel veel andere gunstige eigenschappen en heeft een veel bredere werking dan farmaceutische cholesterolverlagende medicijnen.
©Hilde Maris
Meer info
Cholesterol. Een stof om te koesteren. PlaceboNocebo 3.
Cholesterolverlagende middelen. Statines versus rode gist rijst. PlaceboNocebo 3.
Referenties
- Mazokopakis EE, Starakis IK, Papadomanolaki MG, et al. The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study. J Sci Food Agric. 2013 Jun 10.
- Hosseini SM, Khosravi-Darani K, Mozafari MR. Nutritional and medical applications of spirulina microalgae. Mini Rev Med Chem. 2013 Jun 1;13(8):1231-7.
- Kumudha A, Kumar SS, Thakur MS, et al. Purification, identification, and characterization of methylcobalamin from Spirulina platensis. J Agric Food Chem. 2010 Sep 22;58(18):9925-30.
- van den Berg H., Brandsen L., Sinkeldam B.J. Vitamin B-12 content and bioavailability of spirulina and nori in rats. J Nutr. Biochem. 1991 June; 2(6): 314–318