Verschenen in
Antinutriënten
Vriend of vijand?
Antinutriënten zijn stoffen in de voeding die de opname of vertering van andere stoffen kunnen verhinderen of die op een andere manier een ongunstige werking kunnen hebben op het metabolisme. De meest genoemde antinutriënten zijn fytinezuur, oxaalzuur, trypsine remmers, lectinen, saponinen en tanninen. Deze stoffen worden aangemaakt door planten om zich te verdedigen tegen insecten, parasieten en schimmels. Het is opvallend dat ze vooral te vinden zijn in voeding die als de meest gezonde beschouwd wordt: groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, kruiden, thee, enz. Het is zelfs zo dat steeds meer van de zogenaamde antinutriënten ondertussen ‘bioactieve stoffen’ of ‘nutraceuticals’ genoemd worden, waarvan men ontdekt heeft dat ze essentieel zijn voor onze gezondheid. Hoe kan deze paradox verklaard worden?
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen