Verschenen in
Kunstmatig opwekken of versterken van de bevalling gelinkt aan autisme
Wanneer een zwangere vrouw ‘over tijd’ is, of wanneer er een medische reden is om de bevalling eerder in te leiden, worden de weeën kunstmatig opgewekt met behulp van medicijnen. Ook tijdens de bevalling kunnen de weeën versterkt worden om de bevalling te vergemakkelijken of te versnellen. Vroeger waren dat noodprocedures die alleen werden toegepast als moeder en kind in gevaar waren. Tegenwoordig wordt het steeds vaker gedaan bij vrouwen die over tijd zijn, om eventuele complicaties te voorkomen, of omdat het zowel voor de gynaecoloog als voor de vrouw zelf (en haar partner) handig is om ‘op afspraak’ te bevallen.
Het kunstmatig opwekken of versterken van de weeën is niet zonder gevaren. Omdat de baby in de meeste gevallen gewoon niet klaar is om geboren te worden, moeten vaak nog andere kunstingrepen gedaan worden, zoals een keizersnede of tangverlossing. Bovendien geven de medicijnen bijwerkingen.
In een recent onderzoek stelde men vast dat kinderen die op een kunstmatige manier geboren zijn (via opwekking van de weeën, versterken van de weeën of beiden) later meer kans hebben op autisme spectrum stoornissen dan kinderen die op een natuurlijke manier geboren zijn. Dit staat volledig los van de gezondheid van de moeder of het verloop van de zwangerschap.
De combinatie van opwekken en versterken van de weeën geeft gemiddeld 25% meer kans op autisme, bij jongens is dat zelfs 35%.
Volgens onderzoeker Dr. Simon Gregory heeft dit te maken met het medicijn oxytocine, een kunstmatige vorm van het hormoon oxytocine dat de moeder normaal zelf aanmaakt wanneer de baby klaar is om geboren te worden. Dit medicijn werd al eerder in verband gebracht met autisme spectrum stoornissen.
©Hilde Maris
Meer info
Autisme wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 19.
Referentie
Gregory SG, Anthopolos R, Osgood CE, Grotegut CA, Miranda ML. Association of Autism With Induced or Augmented Childbirth in North Carolina Birth Record (1990-1998) and Education Research (1997-2007) Databases. JAMA Pediatr. 2013 Aug 12