Verschenen in
Basilicum- en rozemarijnolie zijn natuurlijke antibiotica
Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica en het behandelen van bacteriële infecties wordt een ernstig probleem, omdat de bestaande medicijnen niet meer werken en er constant nieuwe ontwikkeld moeten worden, waar bacteriën algauw ook resistent tegen worden.
De oplossing van het probleem kan - zoals zo vaak - in de natuur gezocht worden. De essentiële oliën van planten, zoals basilicum, rozemarijn, tijm, eucalyptus, tea tree, enz. zijn in de kruidengeneeskunde al eeuwen bekend om hun antibacteriële, antivirale en antischimmelwerking.
In een recente studie werd onderzocht of de essentiële oliën van basilicum (Ocimum basilicum L.) en rozemarijn (Rosmarinus officinalis L.) de groei van Escherichia coli (E. coli) konden remmen. E. coli is een bacterie die van nature in onze darmen aanwezig is en helpt bij de vertering van voedingsstoffen en de aanmaak van vitamine K. Ze behoort tot onze normale darmflora en is dus in principe een goedaardige bacterie op voorwaarde dat er een evenwicht is tussen de verschillende darmbacteriën.
Er zijn ook een heel aantal ziekteverwekkende E. coli stammen, die voedselvergiftiging, maagdarminfecties, urineweginfecties, longontsteking en zelfs hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem en een verstoorde darmflora.
Onderzoekers testten het effect van basilicumolie en rozemarijnolie op 60 verschillende antibioticaresistente stammen van E. coli, die afkomstig waren van ziekenhuisapparatuur en -materiaal en van patiënten met luchtweginfecties, urineweginfecties, darminfecties en huidinfecties. Beide oliën remden de groei van alle E. coli stammen, maar basilicumolie had een sterkere werking dan rozemarijnolie.
De onderzoekers hopen dat hun onderzoek de algemene toepassing van essentiële oliën voor de behandeling van bacteriële infecties en ontsmetting van ziekenhuismateriaal kan versnellen. Op die manier kan het ontstaan van gevaarlijke resistente bacteriestammen in de toekomst voorkomen worden.
Ook vitamine D en B3 zijn natuurlijke antibiotica die beschermen tegen resistente bacteriën. Beide vitaminen verhogen de aanmaak en de activiteit van antimicrobiële stoffen in het lichaam. Wie voldoende vitamine D en B3 in het bloed heeft, heeft veel minder kans op bacteriële infecties, inclusief met de zogenaamde ziekenhuisbacterie, MRSA. Wanneer vitamine B3 (nicotinamide) wordt geïnjecteerd in bloed dat besmet is met MRSA, wordt MRSA tot 1.000 keer beter gedood door het immuunsysteem.
©Hilde Maris
Meer info
Antibioticaresistentie. Probiotica als alternatief. PlaceboNocebo 33.
Referenties
- Sienkiewicz M, Łysakowska M, Pastuszka M, et al. The potential of use basil and rosemary essential oils as effective antibacterial agents. Molecules. 2013 Aug 5;18(8):9334-51.
- van der Wilden GM, Fagenholz PJ, Velmahos GC, et al. Vitamin D Status and Severity of Clostridium difficile Infections: A Prospective Cohort Study in Hospitalized Adults. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2014 Jan 9.
- Kyme P, Thoennissen NH, Tseng CW, et al. C/EBPε mediates nicotinamide-enhanced clearance of Staphylococcus aureus in mice. J Clin Invest. 2012 Sep 4;122(9):3316-29.