Verschenen in
Essentiële vetzuren
Het belang van de juiste vetten & een optimaal vetzuurmetabolisme
Het woord ‘vet’ heeft een negatieve bijklank en wordt automatisch geassocieerd met overgewicht en hartziekten. Toch hebben we vetten en vetzuren nodig. Zelfs de versmade verzadigde vetzuren zijn niet zo slecht als men vroeger dacht. Behalve transvetzuren zijn er eigenlijk geen ‘slechte’ vetten. Het is alleen belangrijk dat we bepaalde vetten niet te veel of te weinig hebben en dat er een balans is tussen de vetzuren onderling. Het omega-6 vetzuur linolzuur (LA) en het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) zijn essentieel, dat wil zeggen dat we ze uit de voeding moeten halen omdat we ze zelf niet kunnen aanmaken. Alle andere vetzuren kunnen in het lichaam aangemaakt worden. Uit de essentiële vetzuren worden verschillende hormoonachtige signaalstoffen aangemaakt die alle biochemische en metabole routes beïnvloeden en een groot aantal lichaamsfuncties reguleren.
Het vetzuurmetabolisme is een van de belangrijkste, centrale metabole routes in het lichaam. Het is verbonden met alle andere metabole routes via een complex systeem van signaalmoleculen: eicosanoïden, prostaglandinen, leukotriënen, tromboxanen, resolvinen, PPAR’s, enz. Een optimaal functionerend vetzuurmetabolisme kan beschouwd worden als de basis voor een optimaal functioneren van alle andere metabole systemen. Het vetzuurmetabolisme kan gereguleerd worden door voeding en leefstijl.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen