Verschenen in
Jodium
Van een gezonde schildklier tot een hoger IQ
Jodium is een spoorelement dat vooral bekend is voor zijn rol bij de aanmaak van schildklierhormonen. Een gebrek aan jodium is wereldwijd een veelvoorkomend probleem, met ernstige gezondheidsklachten als gevolg. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jodium is volgens verschillende deskundigen net genoeg om geen krop (schildkliergezwel) te krijgen, maar veel te laag om een optimale gezondheid te garanderen. Jodium zit vooral in algen, zeewier, vis, schaal- en schelpdieren, voedingsmiddelen die over het algemeen te weinig gegeten worden. De rijkste bron van jodium in het westers voedingspatroon is gejodeerd zeezout, maar door het advies om zoutarm te eten valt ook deze bron van jodium voor veel mensen weg.
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen