Verschenen in
Bowen therapie
Een nieuwe holistische behandeling via het fasciale netwerk, het bindweefsel
“Aan den lijve ondervonden en verbazingwekkend effectief bevonden!” is wel de meest bondige omschrijving die ik kan geven van mijn eerste Bowen-therapeutische ervaring.
Hoe kan ik nu verklaren dat het gefriemel en gefrutsel aan mijn bekken en benen me verlost hebben van een ernstig geblokkeerde schouder waar eerder operatief ingrijpen geadviseerd werd?
Hoe kan je aan mensen uitleggen dat een simpele rolbeweging over verschillende plaatsen van het lichaam helend kan werken met verrassende resultaten? Je voelt je een ander mens.
Deze bijzondere techniek, genoemd naar zijn ontwikkelaar Thomas Bowen (1916-1982), wordt inmiddels wereldwijd toegepast in meer dan 30 landen en onderwezen in meer dan 20 landen.
De Bowen Techniek (BT) is een holistische therapie die het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer activeert. De therapeut maakt hierbij gebruik van duimen en vingers, waarbij op specifieke plaatsen van het lichaam rolbewegingen (Bowen moves) over spieren, pezen en ligamenten worden gemaakt en de impulsen uitkomen bij het bindweefsel (fascia).
Na elke serie van ‘moves’ wordt een korte pauze ingelast om het lichaam de gelegenheid te geven de opgewekte signalen te verwerken. Spieren, pezen, gewrichten en organen krijgen een prikkel tot ontspanning, waardoor onderliggende blokkades verdwijnen en er letterlijk en figuurlijk ruimte ontstaat om opgehoopte afvalstoffen af te voeren en lichamelijke en emotionele stress te verwerken.
Thomas Bowen was overtuigd van het zelfherstellend vermogen van het lichaam en verklaarde: “Als het lichaam de juiste informatie en omgeving krijgt, is er weinig waar het zichzelf niet van kan helen”.
Hippocrates zei het 2.000 jaar eerder al: “Het lichaam geneest zichzelf, de arts is alleen de assistent van de natuur”.
Chris Dalcuore
Je kan dit artikel enkel lezen als je het tijdschrift aankoopt (als los exemplaar of als onderdeel van een jaarabonnement) of als je toegang hebt tot de online bibliotheek.
Koop editieHeb je het aangekocht of heb je toegang tot de online bibliotheek? Meld je aan om dit artikel te lezen